ÅSIKT

Det är värre i Sverige, Jämo

Manne Forssberg: Sexköpslagen har gjort det svårare att upptäcka trafficking

1 av 2 | Foto: Scanpix
En prostituerad kvinna i Tyskland. Att sälja sex är lagligt i Tyskland, liksom i större delen av Europa.
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är populärt att sätta ner foten och deklarera att trafficking är dåligt, men inte särskilt svårt eller modigt. Finns det någon (mer än exploatörerna) som inte håller med om att det är avskyvärt att kvinnor förs illegalt över nationsgränser och tvingas in i prostitution? Knappast.

Fotbolls-VM är, förutom en idrottsfest, också en marknad för företagssponsring, nybyggande, sexköp, ölkommers och politiska idéer. För Jämo Claes Borgström är det ett oemotståndligt tillfälle att marknadsföra sexköpslagen. Han vill att svenskarna ska dra sig ur VM med anledning av att människohandeln antas öka. På ett seminarium arrangerat av Feministas sa han "Personligen åker jag inte dit, trots att jag gillar fotboll. Jag tycker detta är en skam, det som Tyskland och den internationella fotbollen nu accepterar." Frågan är vad som accepteras. Inte trafficking i alla fall. Sexköp är däremot lagligt i Tyskland liksom i större delen av Europa.

Varför låtsas Borgström att tyskarna gillar människohandel och varför sa han inte någonting när de saudiska kvinnorna var portade från träningsmatchen mellan Saudiarabien och Sverige? Är det mer upprörande att sexköp sker under lagliga former än att ingen kvinna får vistas i fotbollsarenan?

Jag skulle applådera bojkotten om det stämde att tyskarna var traffickingkramare. Men nu är det inte riktigt så. Det är olagligt med människohandel i Tyskland precis som i resten av Europa. Vilken tysk politiker skulle ställa sig upp och försvara rätten att med falska löften om servitrisjobb importera kvinnor från utlandet? Varför skulle någon uppmuntra att människor tvingas till Tyskland för att vistas där illegalt och utnyttjas sexuellt?

Självklart jobbar Tyskland mot trafficking. Sedan en tid pågår kampanjen "Ab-pfiff - Schluss mit Zwangsprostitution", blås av - stoppa tvångsprostitutionen, som backas av kvinnoförbundet med 11 miljoner medlemmar, facken och tyska fotbollsförbundet. Vid sidan av arbetet mot tvångsprostitution engagerar de sig för bättre villkor för de prostituerade.

Själv är jag väldigt glad över att det inte är Sverige som arrangerar VM i fotboll. Sveriges prostituerade har det hårdare än sina tyska kollegor.

Här drevs 1999 en lag igenom som förbjöd köp av sexuella tjänster. Det blev ingen succé. Patrullerande poliser har slagit ut de sexsäljandes interna varningssystem. Prostituerade får inte arbeta inomhus, i lag eller annonsera. De kan inte sammanbo eftersom det är illegalt att ta del av prostitutionsinkomster. De kan inte ha barn eftersom de riskerar att omhändertas.

Sexköpslagen har också gjort det svårare att upptäcka trafficking. Tidigare tipsade sexköpare om misstänkt människohandel men med den nya lagen är de kriminella och håller sig borta från polisen.

I de allt mer desperata försöken att marknadsföra den svenska modellen har det blivit viktigare med politiskt fluff och pr än produktivt jämställdhetsarbete.

Jag önskar att Claes Borgström förstod att detta inte är någon lek. Att det är fel att använda människohandel som reklam för en misslyckad sexköpslag. Att idiotutspel inte är effektivt arbete mot trafficking. Att ingen hjälps av att Jämo bojkottar Tyskland och förklarar krig istället för att samarbeta. Claes, man har inte tid att leka när verkligheten ser ut som den gör: traffickingbrott och en sexköpslag som ytterligare stigmatiserar en utsatt grupp och dessutom försvårat arbetet med det förstnämnda. Gratistips till Claes: Ta kontakt med tyska fotbollsförbundet, umgås med tullpersonal och engagera dig genast i kampanjen "Abpfiff - Schluss mit Zwangsprostitution".

Manne Forssberg (22 år frilansjournalist och föredragshållare Stockholm)