ÅSIKT

REPLIK: Ett riktigt jobb är mycket bättre än ett plusjobb med slavlön

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

I Aftonbladet den 5 april frågar Andreas Sjögren vad centerpartiet menar med ungdomsavtalen och varnar för att ungdomar blir rättslösa på arbetsmarknaden.

Jag kan lugna dig, Andreas, med att det är ingen risk för det.

Ungdomsavtalen rör arbetslösa under 26 år. Det är ofta människor som har alfakassa vilket motsvarar cirka 4 000 kronor i månaden efter skatt. För dem är det frivilliga ungdomsavtalet en otrolig möjlighet att få sina första meriter och ett inträde på arbetsmarknaden.

Ungdomsavtalen rör bara den som är arbetslös och ska ses som en åtgärd.

Sossarnas alternativ heter plusjobb. Om vi jämför dem ser det ut så här:

Plusjobben kan ge full lön men bara i offentlig sektor, inga pensionspoäng, ingen grund för a-kassa, inget företräde till jobb, inga meriter samt att LAS är åsidosatt och uppsägningstiden är två veckor.

Ungdomsavtalen innebär full lön, pensionspoäng, grund för a-kassa, förtur till jobb, meriter men ingen uppsägningstid.

Vilken modell är den mest rimliga och vilken är den mest otrygga? För mig är det självklart.

Ett riktigt jobb med grunder i skyddssystemen går före konstruerade jobb med låg lön och inga skyddssystem.

Irland och Danmark har inget LAS, arbetslösheten bland unga i Danmark är 3 procent och på Irland är den i princip obefintlig. Det är vad jag vill sträva efter.

Den svenska regeringen föreslår i stället en ny form av statligt proletariat med ungdomsgaranti, plusjobb och kommunpraktik som ger ersättningar från 6:50 kronor i timmen och uppåt. Det är i det närmaste slaveri att tvingas till 8 timmars arbete utan ingång i trygghetssystemen och till slavlöner.

Så ser den socialdemokratiska verkligheten ut för unga. Andreas beskriver det mycket bra, unga lever i utanförskap, utan möjlighet att skaffa lägenhet och på allvar börja vuxenlivet.

Jag tycker det är dags att börja en insändarstorm och ett uppror mot detta statliga proletariat och de förhållanden socialdemokraterna tvingar unga att jobba under.

Med vårt förslag om ungdomsavtal ges riktig lön för ett riktigt arbete, det kan väl aldrig vara fel?

Tidigare inlägg i debatten:

Fredrick Federley (förbundsordförande CUF)