ÅSIKT

Ge inte djuren genmat

Lennart Daléus och Kathleen McCaughey: Gör inte om misstaget med galna ko-sjukan

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Ap
svinigt Dagens debattörer, Lennart Daléus och Kathleen McCaughey, vill att Swedish Meats definitivt sätter stopp för genmodifierat grisfoder i Sverige.

För inte länge sedan matade man kossor i EU med andra döda kossor som malts ned till så kallat kadavermjöl. Det gjorde vi också i Sverige. Men före många andra länder så bestämde vi oss för att låta bli med det här. Vi trodde i Sverige att det inte var bra att mata kossorna, som är vegetarianer, med döda djur.

Så småningom fick de svenska djuruppfödarna rätt, på ett trist sätt. I Europa visade det sig att kor som ätit kadavermjöl fick den så kallade galna ko-sjukan. Och ännu värre, det visade sig att den kunde sprida sig till människor i Creutzfeldt-Jakobs sjukdom. Katastrof för dem som drabbades av sjukdomen och katastrof för köttproduktionen i Europa. Svensk försiktighet och kvalitet klarade sig förhållandevis bra.

Nu dyker galna ko-sjukan trots allt upp i Sverige. Vi vet inte varför. Kanske fick den sjuka kon kadavermjöl när hon var ung.

I det här läget vill svenska svinproducenter börja använda genmodifierad soja (GMO-soja). Det som gäller nu är att Swedish Meats, ägare till Mamma Scan, har sagt att det är OK med den genförändrade sojan. Det är ingen stor fråga, säger Lantmännen som importerar eländet. Den genförändrade sojan kommer från Sydamerika där den odlas efter att man sågat ned gigantiska skogsområden. Odlingen hotar den biologiska mångfalden, den ökar lantbrukarnas beroende av kemikalier och den äventyrar arvsmassan till våra viktigaste matväxter. Dessutom sprids GMO i naturen och kan korsa sig med naturliga växter utan att vi har någon aning om vad det blir av korsningarna.

GMO används inte för att det finns konsumenttryck. När hörde du senast en kund i Ica eller Konsum kräva att få köpa fläskkotletter som fötts upp på genförändrad soja? Tanken är att den genförändrade sojan ska vara billigare än den som inte är genförändrad. Därigenom ska man bättre kunna konkurrera med till exempel de danska grisuppfödarna. Men så fungerar det inte. De som föder upp danska grisar kommer alltid att ha bättre ensidigt ekonomiska fördelar. Danskarna har större enheter. De har kortare transporter av såväl foder som färdiga produkter. Men de har inte den kvalitet som ligger i att man föder upp djur utan att ge dem genförändrade saker att äta. Men den fördelen har svenska producenter haft. Till nu. Sanningen är att de svenska grisproducenterna är på väg att ge upp en av sina absolut största konkurrensfördelar.

Vet man att den genförändrade sojan är skadlig för miljön? Ja. Vet man att den genförändrade sojan är skadlig för djur eller människor? Nej, det vet man inte. Det är osäkert helt enkelt. På samma sätt som det förut var osäkert med kadavermjölet – som ändå tilläts av alla berörda i såväl EU som Sverige. Så småningom sa Sverige alltså nej. Men i GMO-frågan säger Sverige ja. Och Swedish Meats säger ja.

Greenpeace kräver att Swedish Meats återgår till sin gamla ståndpunkt och säger att svenska grisar – och svenska kor – inte ska födas upp på något genförändrat foder.

Det tackar vi för.

Lennart Daleus (59 år Generalsekreterare Greenpeace), Kathleen McCaughey (35 år GMO-talesman Greenpeace)