ÅSIKT

Povel prisar bara kritvita

Alonzo, Al Naher och Andersson: Greve Ramel har aldrig gett priset till någon mörkhyad

Foto: LASSE ALLARD
VITA Vinnare Povel Ramel delade ut karamellodiktstipendiet första gången 1983 och sedan dess har många artister fått priset för framstående musikgärningar eller för att de förnyat språket. Men trots att många svenska musikstjärnor har utländsk bakgrund, har stipendiet aldrig gått till någon mörkhyad.
DEBATT

Karamellodiktstipendiet delas varje år ut till artister som gjort framstående musikgärningar eller förnyat det svenska språket. Priset är instiftat 1983 av greve Povel Ramel.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I Sverige är Povel Ramel en mycket känd och omtyckt musikpersonlighet, särskilt hos den äldre generationen.

Sedan priset började delas ut har det inte någon enda gång gått till en invandrad svensk eller till någon med lite mörkare hy. Vad det beror på vet vi inte. Men inte kan det bero på att det inte finns mörkhyade eller invandrade artister som gjort framstående musikgärningar, eller för att inte tala om att man inte skulle ha förnyat det svenska språket.

Invandrare och barn till invandrare är utestängda från den ordinarie arbetsmarknaden i Sverige. Inte helt utestängda invänder snabbt någon, och det stämmer, invandrare är inte helt utestängda. Men kraftigt diskriminerade. Ju finare jobb ju mer diskriminerade. På de allra smutsigaste och lägst betalda jobben har man fritt tillträde.

Ordet invandrare är kanske fel. Kanske är det nu allt vanligare begreppet blatte mer rätt. Det är ju inte människor som invandrat som diskrimineras.

Den som invandrat från Norge, Storbritannien, Canada, USA eller något annat land med vit, mellan-nord-europeisk, protestantisk kultur möter knappast någon diskriminering alls.

Det är de som är mörka i huden och har en annan religionsuppfattning som är de som blir diskriminerade. Ju mörkare ju mer diskriminerad.

Sakta har man i Sverige börjat att acceptera att en del av problemet kan vara rasism. Det tog lång tid och var en smärtsam resa för vår nation att erkänna att vi liksom alla andra nationer i världen behandlar människor illa bland annat därför att vi är rasister.

Men nu när vi ser vår skuld kan vi äntligen göra något åt det. Och överallt i Sverige sker ett rannsakningsarbete på individ- och organisationsnivå där målet är att få bort diskrimineringen och öka mångfalden.

Målet är ett rättvist samhälle där man bedöms efter sina gärningar och inte efter sitt ursprung. Eller på grund av sin hudfärg. Det finns två arbetsområden där människor med en icke helsvensk bakgrund har lyckats ta sig fram bra. Det ena är inom idrotten och det andra inom artistvärlden. Sverige har en stor mångfald bland sina artister. Det gäller såväl dansare som låtskrivare och musiker. Sverige har blivit en stor musiknation i världen och världen har blivit stor i vårt musikliv. Sverige har stora världsstjärnor som sjunger på engelska med alla hudfärger och religiösa tillhörigheter. Och i Sverige har vi artister med utländsk bakgrund som till exempel skriver och sjunger på svenska. Som leker med orden nästan likt en ung Ramel. Som till och med ger ut ordböcker där det nya svenska språket diskuteras och förklaras.

Så varför denna helvita nordeuropeiska lista greve Ramel? Regeringen har utlyst 2006 till mångkulturår. En av målsättningarna är att artister med utländsk bakgrund ska uppmärksammas bättre.

Med detta som bakgrund vill vi föreslå att du Ramel i år ger Karamellodiktstipendiet till någon av alla duktiga artister med utländsk bakgrund.

Karamellodiktstipendiets kritvita stipendiater:

Michael Alonzo (45 år Stockholm), Somar Al Naher (23 år Kista), Björn Andersson (25 år Järfälla), Samtliga engagerade i Ungdomsförbundet för mångfald

ARTIKELN HANDLAR OM