ÅSIKT

Palmer och strand = semesterparadis?

För mycket golf – för lite om tennis

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Tennis får för lite utrymme i förhållande till pensionärssporten golf.

Tidningen har dock knutit en krönikör som Maria Strandlund-Tomsvik och det är bra för tennissporten. Hon utför ett mycket bra jobb på Eurosport som är den enda fullödiga bevakning som görs. SVT är helt kass.

Tycker således att du Anders Gerdin som gör bra kommentarer över inslag i tidningen bör uppmana dina journalister till en seriösare bevakning.

Olov Sjöberg, Umeå

Svar: Som du själv påpekar har vi stärkt bevakningen genom att knyta Maria Strandlund-Tomsvik till oss som krönikör. Det är en tydlig uppgradering av tennissporten från Sportbladets sida. Däremot tycker jag inte att det ska finnas någon absolut rättvisa mellan olika sporter vad gäller utrymmet. Och att kalla golf för en pensionärssport är fördomsfullt. Jag spelar inte själv, men vet ändå att golfsporten är starkast växande bland yngre människor.

Ni har sålt er till kapitalets vinstkrav

Ofta försvarar du den vanligt förekommande kritiken av Aftonbladets förvandling från journalistik till simpelt kändisskvaller med argumentet att många faktiskt vill läsa skvallret. Ett bevis så gott som något för att journalistik, kvalitet och samhällsansvar har sålt sig till kapitalets krav på maximal vinst. Visst har ni kvar artiklar och skribenter som är läsvärda men det är inget argument i denna debatt. Poängen är att ni skriver vad folk vill ha, precis som heroin och bumfightfilmer produceras för att det finns folk som vill ha de produkterna.

Alla producenter vill sockra sina konsumenter men har inte ni ytterligare ansvar, som ni sviker allt mer ju längre skvallertendensen går?

Mats Eriksson, student, Umeå

Svar: Jag vet inte vad du menar med skvaller, men förmodligen är det de personvinklade artiklar om artister som ligger på våra nöjessidor. Och självklart skriver vi om sånt som vi tror att våra läsare är intresserade av, dumma vore vi väl annars. Men som du själv påpekar så innehåller Aftonbladet förutom dessa nöjessidor också intressanta artiklar och läsvärda skribenter i många andra ämnen.

Invandrare kan skriva om svenskar

Det är utomordentligt glädjande att du har en kolumnist med invandrarbakgrund. Å andra sidan är det ganska klichéaktigt att en invandrare enbart ska skriva om ”invandrarämnena”.

Som om svartskallar inte kan resonera kring annat, exempelvis vilka de mest illojala svenskarna är eller varför svenskarna är urusla i ämnet historia.

Fatmir

Svar: Carlos Rojas skriver en del om förhållandet mellan, som han uttrycker det, svartskallar och svennar, ett ämne som ligger honom varmt om hjärtat. Men om du följer hans kolumner kommer du att upptäcka att han lika ofta tar upp andra ämnen.

Palmer och strand = semesterparadis?

Om det sker ett mord eller överfall någonstans i världen så är det nästan alltid i ett ”semesterparadis” dit svenskar åker. Om en politiker är utomlands på semester när något viktigt händer i Sverige så är det nästan alltid i ett ”semesterparadis”.

Är det ett paradis så fort det finns palmer och en strand eller hur definierar ni det ordet?

Anders Rova

Svar: Ett semesterparadis är ett resmål dit många svenskar åker eller drömmer om att åka till.