ÅSIKT

Förbjud all privat jakt

Nils-Ove Durango: Myndigheterna måste sätta stopp för mord på vilda djur.

Foto: aftonbladet bild
blodtörstig Jägarna hävdar att det främst är naturupplevelsen som lockar, men troligen är det behovet att få döda, skriverr Nils-Ove Durango. Han anser att det är dags att sluta dalta med jägarna och få stopp på skjutandet.
DEBATT

Dags att avväpna den svenska jägarkåren?!

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

För mig och många andra som respekterar livet i alla dess former och arter, är det en gåta hur någon kan döda ett djur för sitt eget nöje.

Vi lever år 2006, ingen jagar för att de behöver köttet, så det är troligen behovet att döda som styr jakten. Jägarna själva hävdar att det främst är naturupplevelsen som lockar, men det finns bättre sätt att njuta av vår fina natur än genom ett kikarsikte på ett gevär, eller på en blodig slaktplats. En annan favoritförklaring är att man måste hålla nere viltstammen, som ju skadar skogen och dessutom skulle bli för stor utan avskjutning. Det kan nog stämma, men det beror på att jägare i princip utrotat hela rovdjursstammen som skött balansen utmärkt i miljoner år.

I dag har man tillstånd att skjuta älg, björn, rådjur, lo vildsvin, räv, hare, mängder av fågel med mera. Men en stor nagel i ögat för jägarkåren är ju vargen, denna farliga blodtörstiga best (allt enligt den ohämmade propagandan som sprids i våra massmedier av lobbyister). Syftet är uppenbart, man hatar all konkurrens om bytesdjuren, och kräver ensamrätt på dödandet i skogen.

Faktum är att vargen är ett av våra skyggaste djur. Visst, den tar får och andra tamdjur om tillfälle ges, men det finns enkla, effektiva medel att hindra den. En varg som har varit i kontakt med ett fungerande elstängsel går garanterat inte dit igen.

Det finns även ett flertal mycket kompetenta hundraser som effektivt stoppar attacker på betande tamdjur. Jägare har ju även lyckats skrämma folk på landsbygden trots att alla bör känna till att ingen människa har blivit anfallen eller skadad av varg under historisk tid.

Däremot utgör jägarkåren ett dödligt hot för alla som vistas i skog och mark, och tyvärr inte enbart under laglig tid då tjuvjakt inte är ovanligt.

Hur många människor har skjutits av er under de sista tio åren? Hur många har vargen tagit? Om jag inte tar alldeles fel har man även lyckats skjuta tåg , bilar och hus, dock utan dödlig utgång.

Det mest skrämmande är våra myndigheters flathet mot det som pågår. Vilken annan grupp skulle tillåtas fortsätta efter upprepade dödsskjutningar av folk, slarv med vapenförvaring, otaliga mord på fridlyst vilt samt djurplågeri, genom skadskjutet vilt. Man drar sig inte ens för att öppet förklara att svensk lag inte påverkar deras åsikter och handlingar.

Nej, sluta dalta med denna kvarleva från Hedenhös. Trots att jägarna lyckats skapa ett väl fungerande nätverk i maktens korridorer, måste det gå att få ett slut på skjutandet i skogen.

Ett alternativ är att förbjuda all privat jakt, och skapa en yrkeskår, som sköter viltbeståndet under lagliga reglerade former. Detta genererar riktiga arbetstillfällen i glesbygden som så väl behövs. Ett annat sätt kan vara att skapa debatt och få jägare att ta avstånd från det som sker.

Vår monark kan ta första steget och leva upp till sitt valspråk ” För Sverige i tiden” och lägga ner skjutandet.

Naturen och alla vilda djur i den har alla svenska medborgare rätt att njuta av. Som det är i dag är till och med allemansrätten satt ur spel, då många av oss med all rätt är livrädda att vistas i skog och mark när skjutgalna jägare är ute.

Nils-Ove Durango (60 år pensionär Mariannelund)