ÅSIKT

Replik: Försäkringskassan förnedrar oss sjuka

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Svar till: ”Vi jagar inte de arbetslösa” 19 april.

Jag tappar verkligen hakan när jag läser ert svar, i vilken verklighet lever ni? Mitt möte med försäkringskassan och min arbetsgivare blev rena skräckfärden för mig, och jag har aldrig blivit så illa bemött som jag blev på detta möte.

Jag har diagnosen fibromyalgi och min vardag är ett rent helvete för mig. Från det att jag vaknar tills jag går och lägger mig så har jag en molande värk i min kropp som det inte går att hitta någon lindring för. Värken gör att jag absolut inte orkar med ett arbete idag, utan jag har fullt upp med att klara av min vardag och jag har fått lov att inskränka på mycket som jag har tyckt varit roligt att göra.

Jag har arbetat i 30 år och har alltid gillat att arbeta, arbete har varit väldigt viktigt för mig. Men de sista 20 åren har min sjukdom kommit smygande tills jag en dag för fyra år sedan inte orkade kämpa emot längre. Jag har verkligen försökt kämpa på trots min sjukdom och även försökt hitta hjälp för mina besvär men det har inte varit en lätt uppgift och har ofta bara lett till besvikelse.

Mitt möte med försäkringskassan resulterade i att man gjorde klart för mig att min sjukdom inte längre gav mig rätt till sjukpenning och mitt enda alternativ var att gå tillbaka till mitt arbete hos min arbetsgivare. Jag behövde rehabilitering och experthjälp för mina besvär, och det försäkringskassan erbjöd mig var mitt gamla arbete och en avstängning av sjukpenningen.

Jag kan lova er att den chock jag fick av detta besked nästan fick mig att göra slut på mitt lidande, jag fick lova att ta tidningarna till hjälp för att berätta om det jag har varit med om för att försäkringskassan skulle ändra sitt beslut. Jag har fortfarande inte kommit över denna chock och det bemötande jag fick, men i dag får jag stöd och hjälp av en terapeut. Jag tycker att ni har gått för långt när det gäller att pröva sjukersättningen, och det skulle verkligen förvåna mig om jag skulle vara det enda fallet som har råkat ut för er fruktansvärda behandling.

Jag skulle kunna fördjupa mig i detaljer angående mitt möte med försäkringskassan, läkaren och min arbetsgivare men ska inte trötta ut er med det. Jag hoppas att ni ändå förstår att så här får det inte gå till och att man inte bemöter sjuka på ett så kränkande sätt om jag blev bemött.

Den sanning jag känner till om försäkringskassan och den hjälp man kan få där är förskräcklig och kan få människor att må riktigt dåligt. När man använder diagnosen och arbetsträning som ett verktyg att stänga av folk från sjukpenning så ska man nog inte inbilla sig att det är hjälp man får.

För frisk för sjukpenning och för sjuk för ett arbete? Vem har hittat på något så idiotiskt som gör att folk blir tvungna att söka socialhjälp på grund av sin sjukdom? Är det inte en fungerande rehabilitering som behövs?

Rune (48 år)