ÅSIKT

Ni har gått över gränsen, kanal 5

Eva Rusz:
”Big brother” är exploatering av unga människor som är psykiskt sköra"

Foto: kanal 5
tävlar i huset Jessica Lindgren och Muffe Bajraktarevic – två av deltagarna i årets omgång av ”Big brother”.
DEBATT

Jag har med stor sorg sett hur Kanal 5 sedan starten av dokusåpan ”Big brother” successivt har släppt på alla gränser vad gäller urval och respekt för deltagarna.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: oskar lürén
Psykologen Eva Rusz pressades att godkänna olämpliga personer när hon jobbade med urvalet till ”Big brother”.

I denna säsongs ”Big brother”, liksom i de tre tidigare, ser vi deltagare – ofta unga kvinnor – vars gränser för sexuella och alkoholmässiga utsvävningar helt har försvunnit och andra deltagare som hejar på dem att tänja sina gränser ytterligare.

Allt måste bli mer utfreakat, mer sex, mer alkohol, mer konflikter. Deltagarna hetsas till att visa sidor av sig själva som de borde fått professionell hjälp med utanför istället.

Jag har som psykolog offentligt stått för att jag har hjälpt till med urval till ”Big brother” under de första två säsongerna i Sverige. Jag är den som utformade modellen för urvalet.

Då, år 2000, utformade vi tillsammans med dåvarande producenterna en lista med de psykologiska faktorer som var exkluderande, som medförde att man inte var lämpad att deltaga. På den tiden var bland annat ätstörningar, tidigare knark- och drogproblematik, antisociala beteenden, alkoholproblem uteslutande. De som hade växt upp i familjer som i olika avseenden verkade ha brustit i att ge sina barn trygghet godkändes inte.

Under mitt sista urvalsuppdrag, den andra ”Big brother”-säsongen, upplevde jag och min kollega (som är psykiatriker) att producenterna försökte pressa oss att godkänna vissa deltagare som vi inte trodde var lämpade. Vi gav efter i några fall och sa JA till personer som inte borde varit med under löftet att ”vi är ansvariga för dem, inte ni”. Under seriens gång blev våra farhågor i många fall besannade.

Jag slutade med urval till dokusåpor efter andra BB eftersom jag kände att jag som psykolog var på väg att bryta mot vår yrkes­etik. Psykologer skall inte bidra till att människor mår dåligt.

Jag kan förstå att tv bygger på effekter och oväntade händelser och att deltagare måste vara mer exhibitionistiska än medel-Svensson. Men jag kan inte acceptera att vingklippta, skadskjutna unga människor ska kunna väljas in i serien.

I denna säsong av BB har bland mycket annat en ung kvinna glorifierats för sina utsvävande beteenden. Hennes roll har blivit att tänja alla sina gränser vilket medför att hon enligt min mening begått övergrepp mot sig själv.

Men i själva verket är det proffsen utanför; producenterna och psykologerna, de som godkänt hennes deltagande som bidrar till övergreppet! Sex med många partner förklaras av Kanal 5 som ”deltagarnas egna sätt att se sex på”. Inställningen är att de deltagare som är med ”vet vad de gör och de vet vad de kanske kommer att göra”, d?v?s deltagarnas beteende är deras eget ansvar. Sedan stödjer man sig på att kanalen har en mängd professionella personer, alltså såna med min yrkeskompetens, som tar väl hand om dem under och efteråt.

Och så är det säkert, men om man redan i urvalet har fått kollegor till mig att tänja på sina etiska gränser och godkänna deltagare som inte bör exploateras på detta sätt?

Jag menar att man i de senaste BB i Sverige har valt ut deltagare som mår dåligt redan innan de kliver in i huset. Vad tittarna SER är sexpartyn men vad deltagarna UPPLEVER är en form av övergrepp påhejat genom alkohol, grupptryck och situationer som producenterna skapar för att få så mycket effekt som möjligt. Det är inte underhållning då unga människor beter sig promiskuöst om och om igen.

Du som sitter och tittar på dessa övergrepp mot unga människor som inte själva vet vad de gör mot sig själva behöver tänka till lite.

Det är enligt min mening inte underhållning som vuxna och barn tittar på i BB. Det är exploatering av unga människor som är psykiskt sköra, sårbara och det är enligt min mening en form av övergrepp som hyllas i mediebevakningen av BB.

Eva Rusz (49 år Stockholm Aftonbladets relationsexpert legitimerad psykolog och psykoterapeut)