ÅSIKT

Varför skriver ni så mycket om gorillan?

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jag förstår inte hur Aftonbladet och andra också för den delen kan ägna så mycket spaltutrymme åt en sjuk gorillaunge i Kolmården.

Skriv i stället om alla miljoner barn i världen och Sverige som far illa.

Svar: Aftonbladet har en lång tradition av att skildra barns utsatta situation runt om i världen. Vi har också deltagit i många insamlingar för att samla in pengar till detta ändamål. Själv har jag varit på plats i Estland och Kosovo och gjort tv-inslag om barnens hemska livsvillkor.

Det är oerhört viktigt att vi i media uppmärksammar sådant. Men det utesluter ju inte att Aftonbladet också kan skildra en nyfödd gorillaunges kamp för att överleva.

Presentera era journalister på webben

Varför ger ni inte en kort presentation av alla era journalister på er webb? Man vill ju gärna få en bild av den som har privilegiet att få uttrycka sig i etern. Lite persondata och en bild kan väl inte vara farligt att ge ut?

Vore väldigt tacksam om du gjorde något åt den saken för jag tycker att journalister möjligen är de enda som klarar sig undan insyn i dag. Visa fram hela laget, inte bra ”rollodexarna”. Som bosatt utomlands är jag, trots allt, väldigt tacksam att kunna läsa och lyssna på er tidning över nätet. Ni gör en bra webb!

Svar: Jag håller med dig om att journalister inte bör ha någon ”gräddfil” i media. Men de har också rätt till ett privatliv precis som du.

På Aftonbladets hemsida hittar du information om tidningens ledning, person för person. Däremot anser jag inte att man kan kräva att redaktionens drygt 300 anställda ska finnas med.

Tror Aftonbladet att vi läsare är idioter?

Ofta förekommer bilder i AB, senast den 17/4, som föreställde de fyra borgerliga partiledarna, Hägglund med baguette, Reinfeldt med mustasch och Leijonkungen med basker, Maud som ? Maud.

Tidigare i veckan en bild på en palmkantad gata med Globen i bakgrunden, under står: Montage, bilden är manipulerad.

Svar: Nej, jag tror absolut inte att läsarna är dumma.

Men för mig är det en självklarthet att Aftonbladet redovisar när vi gör fotomontage.

I det här fallet var det ganska uppenbart att bilden inte var äkta, men vid andra tillfällen kan det vara svårare att förstå.

Byt plats på kultur- och debattsidor

Hörru Anders: Varför måste Debatt ligga så långt bak i tidningen? Kan inte (fin)kulturen byta plats och läggas i anslutning till nöjet? Stor eloge för att ni anställde Lotta Gröning som i sin blogg skrev: ”Varför får vi ingen riksdagsdebatt om nyfattigdom?” Hon har politisk fingertoppskänsla som inte ens Lena Mellin kommer i närheten av!

Svar: Kul att du läser och uppskattar Lottas blogg. För många år sedan låg debattsidan i Aftonbladet på sidan 3 och insändarsidan längre bak i tidningen.

Men vi tycker att läsarnas synpunkter och åsikter är lika mycket värda som makthavarnas, därför ska de ligga tillsammans på samma uppslag.

Du är säkert inte ensam om att vilja flytta debattmaterialet längre fram i tidningen. Men just nu har vi inga sådana planer.