ÅSIKT

Bra med hög utbildning - om det också leder till jobb

Läsarna om egna erfarenheter av högskolor och arbetslöshet

DEBATT

Ett inlägg av Anton Apelquist: "Sluta nu för guds skull! Vi har inte behov av akademiker, vi har behov av Hantverkare och kommunikatörer.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Sverige idag drunknar i akademiker som flyttar papper.

Vi behöver några som driver Sverige framåt! In med lärlingssytemet igen!"

Här kommer några fler inlägg:

"Blir vad man gör det till. Jag har snart läst klart min 3-åriga ingejörsutbildning och jag är inte alls orolig för att få jobb. Kanske blir det inte drömjobbet direkt men någonstans måste man ju börja. Tänk på att ni väljer en utbildning som ger dig ett riktigt yrke. Finns alldeles för många påhittade yrken idag." (Tore Arnesson)

"Utbildning VS. Erfarenhet. Hela ens uppväxt blir man itutad att utbildning är allt, men har du ingen erfarenhet är du inte värd ett piss på Sveriges arbetsmarknad. Ni som fortfarande pluggar: kombinera jobb och skola. Sommarjobba och skaffa erfarenhet. Ingen vill anställa en färsking, oavsett hur många skolböcker de läst." (Mikaela)

"Jag ångrar att jag utbildade mig. Jag slutade mitt jobb i butik för att utbilda mig till lärare. Nu arbetar jag som timanställd lärare utan ngn som helst trygghet, och ett fast jobb känns väldigt långt borta. Jag tjänar sämre idag + att jag har höga studielån. Jag känner mig korkad och lurad." (Karin)

"Skilj på hobby och utbildning. Idag väljer många ungdomar utbildning efter intresse, oavsett om det kan leda till jobb eller ej. Utbudet på kurser och utbildningar är stort. När de sedan examineras står de där med höga lån och utan arbete. Jag anser att en översyn av utbildningarna är nödvändigt." (Marita Bäckström)

"Erfarenhet är allt. Jag har tagit 3 stycken exmanens. 1. Fil kand Freds och Konflikt, 1 Fil. Mag i Statsvetenskap samt 1 Engelsk master i juridik (LLM). Trots denna utbildning kan jag ej få jobb på grund av att jag saknar "arbets erfarenhet" jag har tidigare jobbat men inte inom området jag är utbildad." (Mikael Eriksson)

"Varför så många akademiker? Majoriteten av ungdomarna bör skaffa sig en utbildning. Men med det menar jag inte nödvändigtvis en högskoleutbildning. Jag skulle vilja se mer lärlingsjobb och andra former av eftergymnasial utbildning, något som leder fram till ett jobb. Alla kan inte, och ska inte vara akademiker." (Anja Lindblad)

Vill du läsa alla inlägg är det bara att klicka på länkarna nedan.

Björn Morian