ÅSIKT

Håll ditt löfte, Mona Sahlin

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Mona Sahlin har lovat att prioritera klimatfrågan allra främst om hon blir vald till partiledare för socialdemokraterna. Att den föreslagna nya ledaren för Sveriges största parti säger detta är förstås oerhört glädjande.

Men politiker håller ofta tunt, när miljöreformer hotar industrins och storföretagens vinstintressen. Jag hoppas att det inte blir så i Mona Sahlins fall. Därför föreslår jag här fem frågor som Sahlin kan börja driva:

Höj koldioxidskatten för industrin

I höstbudgeten 2005 gick s ihop med v för att sänka koldioxidskatten för industrin. Det är dags att ändra linje! All politik ska genomsyras av principen att det som är bra för miljön ska vara billigt och att det som är dåligt för miljön ska vara dyrt, även om det hotar industrins intressen.

Inför klimattullar mot länder som inte skrivit under Kyotoprotokollet

Mona Sahlin bör kräva att regeringen stöder det här förslaget, som Frankrike lagt inom EU. Vi måste se till att länder förlorar, även kortsiktigt ekonomiskt, på att inte minska sina koldioxidutsläpp.

Slopa stödet till köttindustrin

Det går åt 10 gånger mer resurser att producera ett kilo kött än ett kilo växter med lika mycket protein. Boskap orsakar stora utsläpp av växthusgasen metan. Det är viktigt att köttkonsumtionen minskar. En väg dit är att låta köttindustrin bära sina egna kostnader.

Bygg ut tågtrafiken

Tågtrafik är oerhört miljövänligt och måste ges mer resurser så att den blir billigare och effektivare. Dessutom måste Mona Sahlin protestera kraftigt mot att regeringen flaggat för att pengar kommer att omfördelas från järnvägen till motorvägsbyggen.

Inför flygskatt

Flyget är det miljövidrigaste färdsättet. Den förra s-regeringen ville införa flygskatt, men nu gäller det att Mona Sahlin fortsätter att driva denna fråga, trots att den borgerliga regeringen skrotat förslaget. Miljöskatter, som flygskatten, kostar oss ingenting i jämförelse med den skattebördan vi lägger på kommande generationer om vi inte minskar våra koldioxidutsläpp.

Alexander Chamberland , språkrör Grön ungdom (mp)