ÅSIKT

Bra att ni slutat skriva kamphund

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Som ägare till en amerikansk Staffordshire terrier (kallad amstaff) har jag, och likasinnade, många gånger fått stå till svars för angrepp som hundar av olika ursprung gjort mot människor och djur. I massmedia benämns dessa hundar ofta ”kamphundar”, ”pitbull” och ”amstaff”. Till min glädje såg jag i söndagens Aftonbladet att ni frångått dessa benämningar och använder er av det enda som kan anses korrekt så länge hundens ursprung inte är vederlagt: ”blandrashund”. Det inger förtroende när man som tidningsläsare ser att ni är lyhörda för våra reaktioner. Tusen, tusen tack!

Svar: Det stämmer att vi slutat använda ordet ”kamphund”. I stället talar vi om vilken ras det handlar om. Och som du helt riktigt konstaterar så lyssnar vi till våra läsares synpunkter. Det är bland annat därför som den här spalten finns.

Dvd-förpackningen ser ut som porr

13 februari i år kunde man få köpa till en dvd-film för 10 kronor extra, när man köpte Aftonbladet.

Många, även jag, har någon gång köpt en inplastad porrtidning med en pappersskiva i med diverse bilder och reklam med lättklädda tjejer på, där det dessutom följer med en dvd-skiva.

Jag smålog lite när jag häromdagen fick syn på layouten på denna inplastade dvd-film. Man skulle kunna tro att Aftonbladet härmat och inspirerats av porrtidningarnas reklam.

Dvd-filmen (en thriller med bland annat Nick Nolte) var inplastad tillsammans med en stor pappersskiva i bakgrunden, precis som porrtidningarna i butikerna.

På Aftonbladet-skivan fanns det en stor bild på en poserande kvinna med bar rygg, en mindre bild av en kvinna som ligger tillbakalutad på ett golv med ganska särade ben och ser kåt ut och där man nästan kan se ”innehållet”. Jag tycker det är osmakligt.

Svar: Dina kunskaper om porrfilmer är imponerande. Att du sedan överför dina sexuella fantasier på ett dvd-omslag till en helt vanlig spelfilm där omslaget visar två fullt påklädda kvinnor är faktiskt ditt problem.

Musik är inte bara pop, rock och rap

Aftonbladet.se har en rubrik som heter Musik. Jag har vid ett flertal tillfällen gått in där och sett vilka artister som presenteras. Inte vid något tillfälle har jag träffat på någon företrädare för så kallad klassisk musik. Varför? Musik är inte bara pop, rock, rap och liknande.

Svar: Du har förstås rätt i att musik kan vara mer än så kallad populärmusik. Vi har dock valt att inte bevaka klassisk musik på våra nöjessidor, av flera anledningar. Trots att vi är en stor tidning så har vi ändå begränsat med utrymme, och vi har valt att koncentrera vår musikbevakning på pop- och rockgenren, då det också är där vi har vår kompetens. Tittar man på konsumtionen av musik så är den också störst i populärmusikgenren.

Tror ni läsarna är korkade?

Ni måste tro att era läsare är korkade. Tror ni verkligen att vi köper tidningen när ni har en nolla som Anna Nicole Smith på er löpsedeln. Vad har hon gjort annat än visat upp sina stora bröst för alla som vill titta? Och er korkade konkurrent Expressen gjorde samma idiotiska bedömning. Jag kan inte tänka mig att amerikanska tidningar ens ägnar hennes död en notis.

Svar: Där har du fel. Anna Nicoles död var en jättenyhet i amerikanska tidningar och i amerikansk tv. Och i England och de flesta andra länder i västvärlden gjorde man samma bedömning. Men naturligtvis respekterar jag att du inte är intresserad av denna nyhet.