ÅSIKT

Löp på Johanna Sällström magstarkt

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jag blev så fruktansvärt besviken på er löpsedel med Johanna Sällströms sjukdom. Om jag tillhört hennes familj hade jag reagerat starkt! Jag tycker er tidning är bra, men det här kändes alldeles för magstarkt.

Svar: Johanna Sällström var en mycket uppskattad och duktig skådespelerska. Hennes plötsliga död har berört många läsare mycket djupt.

Aftonbladet har försökt beskriva denna tragiska händelse på ett etiskt och balanserat sätt. Jag tänker till exempel på Jan-Olov Anderssons finstämda porträtt av Johannas skådespelargärning.

"Skrämsel-bild" från Österlen obefogad

Jag undrar varför ni illustrerar klimatförändringen med en ”skrämselbild” från Österlen, sid 2 i Klimatbilagan.

Det har inte skett någon förändring på den stranden under de 25 år jag har besökt den.

Svar: Bilden med två personer som springande är på väg ner i havet för att få ett svalkande dopp upplever jag inte som skrämmande. Tvärtom.

Däremot handlar klimatbilagan om något väldigt skrämmande, nämligen vad som kommer att hända med vår planet om medeltemperaturen höjs med en till fem grader.

Automatisk omladdning är inte bra

Det är möjligt att det är bra för er webbstatistik att ni gått över till automatiskt uppdaterad webbsida. Det är däremot inte särskilt bra för era läsare.

Dels klarar era servrar inte av lasten, utan man får mer eller mindre kontinuerligt avbrutna sidhämtningar. Dels är det inte alla läsare som vill att ni ska bestämma när sidan ska laddas om. Om jag har bråttom en morgon, och inte hinner läsa alla nyheter så brukar (brukade) det bara vara att lämna sidan där jag var. När jag kom hem kunde jag läsa klart de återstående artiklarna. Nu går inte detta längre. Vidare bygger ert tänk på att alla har gratis bandbredd. Det kanske inte slagit er att vissa personer är mycket på resande fot – eller på semester – och då läser tidningen via mobiltelefonen, vilket kan kosta en eller flera kronor per MB.

Ni är självfallet inte unika att komma på tricket med automatisk omladdning för att blå­sa upp antalet sidladdningar, men jag hatar de andra tidningarna lika mycket.

Svar: Du är den första som hört av dig sedan vi införde auto-uppdatering. Vi har dröjt länge med det eftersom vi i grunden håller med dig om att det inte är särskilt intressant trafik man får på detta sätt.

Men eftersom trafiksiffrorna är viktiga ur ”status-synpunkt” kände vi till slut att vi måste göra som alla andra. Vi har samtidigt börjat ett (ännu aktivare) arbete i branschorganisationerna för att sätta bra regler för detta.

Vi har infört auto-uppdateringen och gradvis ökat tiden just för att vara säkra på att laddningstiden på sajten inte försämras. Jag ska aktualisera det igen hos vår teknik som övervakar den saken.

Trots min i grunden ganska svala inställning till den här funktionen kan jag ändå se att en del läsare tycker det är bra. Särskilt på jobbet är det många som har sidan liggande uppe och då får dom ju automatiskt se att det hänt något nytt eller att vi gått vidare med uppföljningar på sådant de tidigare sett.

I övrigt hoppas jag att du förstår varför vi gjort som vi gjort och jag beklagar att just ditt sätt att använda aftonbladet.se blivit försvårat.