ÅSIKT

Replik: Här är sanningen bakom Wechselmanns skrönor

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är en märklig valrörelse vi befinner oss i. Nyhetssändningar och reportage – överallt ser vi bevisen för hur kvinnor behandlas illa i Sverige i dag. Mord, misshandel och våldtäkter präglar rapporteringen. Men inte ett ord om detta i valrörelesn. Åtminstone inte som den rapporteras i medierna.

Det enda parti som tar detta på allvar, som har förslagen och åtgärderna är feministiskt initiativ. Men vi tigs ihjäl.

I stället tar man in gammal skåpmat om vilka grova brottslingar jag och Gudrun Schyman är.

Grova brottslingar?

Ursäkta, men var är proportionerna?

I onsdagens Aftonbladet skrev Maj Wechselmann just en sådan hätsk artikel.

Om allt det hon häver ur sig vore sant skulle jag också bli orolig. Men jag kan lugna alla som undrar: det finns knappt en uppgift som stämmer i hennes attack.

Jag har aldrig gjort någon hemlighet av att jag hösten 2005 dömdes för bokföringsbrott. Åtalet handlade om att jag och min dåvarande sambo inte hade lämnat in en årsredovisning för det sista verksamhetsåret i vårt gemensamma företag.

Och det är alldeles riktigt. Det gjorde vi inte. Det hade vi för övrigt inte gjort något av de sju år som företaget var verksamt. I stället hade vi betalt en bokföringsbyrå för att kontinuerligt hålla i alla kontakter med skatteverket och göra deklarationer och årsredovisningar. Och det gjorde de också. Alla år utom just det sista. Betalt fick de, men de gjorde inte jobbet.

Än i dag vet jag inte varför.

Men det jag vet är att jag har fått betala dyrt för att jag inte kollade att de gjorde jobbet. Precis som Wechselmann skriver hände detta under den period då jag äntligen gjorde mig fri ur ett flerårigt misshandelsförhållande. Det formella ansvaret som delägare i aktiebolaget hade jag och min före detta sambo. Och vi dömdes också som ansvariga, för att ”av oaktsamhet” inte ha fullgjort våra skyldigheter. Mina böter på 40?000 kronor har jag betalat.

Detta är sanningen. De skrönor som Wechselmann återger vet jag inte varifrån hon har hämtat, men sanna är de inte.

Maj Wechselmann har tyckt illa om mig i flera år. När vi en gång skulle dela en taxi mellan Umeå flygplats och den lokala tevestudion, blev hon så rasande att hon krävde att bli avsläppt mitt ute på en åker i smällkalla vintern därför att hon vägrade sitta i samma bil som jag. Efter en stund i 30 minusgrader lugnade hon ner sig och vi kunde åka vidare.

Det finns många som är arga på oss feminister. Ofta av helt ovidkommande skäl. Men jag vet också att allt flera människor ser igenom det som just nu pågår i medierna. Jag uppmanar alla feminister att rösta på Feministiskt initiativ. Vi kommer att göra skillnad i riksdagen.

Maria Carlshamre , Feministiskt initiativ