ÅSIKT

Replik: Du har fel om vår flyktingpolitik

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I en debattartikel i Aftonbladet 30 augusti skriver Jan Åberg att folkpartiet och socialdemokraterna ”slåss om de främlingsfientliga rösterna”. Okvädingsorden är många i hans artikel, argumenten få.

Socialdemokraterna får svara för sig själva. Men för mig och folkpartiet är saken klar. Vi vill inte ha några främlingsfientliga röster, och jag tror inte att de är särskilt lockade av vår politik. Vi vill ju att Sverige ska föra en human flyktingpolitik och vara mer öppet för arbetskraftsinvandring.

För övrigt är det en förolämpning mot svenska väljare att påstå att det vore en röstvinnande strategi att vinna dem med främlingsfientliga argument. Undersökning på undersökning visar tvärtom att de flesta i Sverige tycker bra om invandrare. Däremot är många bekymrade över att integrationen fungerar dåligt. Det finns tyvärr främlingsfientliga partier i Sverige men de har verkligen inte rosat marknaden. Om det bara var röster man var ute efter förefaller det inte särskilt intelligent att i första hand sikta in sig på Sverigedemokraternas väljarunderlag.

Jag fiskar däremot gärna efter väljare som tycker att integration är viktigt. Människor som delar vår uppfattning att passivitet och kravlöshet kränker och förminskar människor.

Enligt en Sifo-undersökning tycker 71 procent att språkkrav för medborgarskap är en bra idé. 20 av 30 OECD-länder och minst 16 av 25 EU-länder har språkkrav. Men inte är Norge, Kanada eller 71 procent i Sifos undersökning främlingsfientliga? Nej, de tycker som vi, att medborgarskapet innebär rättigheter och skyldigheter som kräver att man kan språket någorlunda. De tycker som vi att språket är nyckeln till integration, och behöver uppvärderas.

Det verkligt främlingsfientliga, det är att låta utanförskapet växa.

Lars Leijonborg