ÅSIKT

Sluta leta genvägar till bättre hälsa

Håkan Jörgensen: Nu bör du göra dig i ordning för beach 2007 – inte panikbanta veckorna innan

DEBATT

5 kilo på 5 veckor! Ny succémetod – 1 kilo om dagen! Banta med fruktmetoden!

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ständigt dessa snabba, och så kallade enkla, metoder för viktminskning.

Foto: SARA RINGSTRÖM
finns inga När vi för någon månad har möjlighet att gå lättklädda tycks paniken bryta ut och en snabb dietkur försätter logiskt tänkande i skymundan, skriver debattören.

Framför allt inför sommaren är detta storsäljande löpsedlar. När vi i detta land, för någon månad, har möjlighet att gå lättklädda tycks paniken bryta ut och en snabb dietkur för att få bort fläsket försätter logiskt tänkande, förnuft och livsnjutning i skymundan.

Jag kan inte låta bli att undra vad som menas med enkla metoder.

Är det enkelt att utesluta livsmedel ur din kosthållning som du ätit sedan barnsben?

Är det enkelt att plugga in tabeller med råvarors index?

Är det enkelt att väga alla råvaror du skall äta?

Är det enkelt att över natten förändra dina inköpsvanor, sättet att laga mat, städa ur skafferiet och samtidigt övertyga resten av familjen om att det du gör är bra?

Om du nu tycker att detta är lätt, handen på hjärtat, hur länge lyckas du hålla den diet du föresatt dig?

Nu när den långa och mörka årstiden närmar sig och du kan dölja din kropp under lager av kläder är det inte så kul att följa strikta dieter, eller hur?

Är det inte så att du brukar lägga på dig de där kilona igen? Är det då enkelt att ta en ny panikartad dietkur i juni nästa år inför sommaren? Enklare än att värna om din kropp under hela året och göra små men långsiktiga förändringar för en bättre hälsa?

Vart har det sunda förnuftet tagit vägen?

Det finns inga genvägar till bättre hälsa och viktkontroll. Alla vet, hoppas jag, att det handlar om jämvikt. Jämvikt mellan vad du stoppar i dig och hur mycket du rör dig.

Att för mycket fett och sötsaker inte är bra för vikt och hälsa är ingen nyhet.

Att motion och användandet av kroppens muskler är bra för vikt och hälsa är heller ingen nyhet.

Jämvikt mellan dessa faktorer, över lång tid, ger en väl fungerande kropp.

Att bara förändra kosten strikt, eller bara motionera mycket, kan ge effekt kortsiktigt. Men för att själen skall må bra och resultaten bli långvariga krävs det jämvikt mellan kost och motion.

Med denna jämvikt behöver du heller inte utesluta några råvaror, du kan unna dig choklad, vin eller andra godsaker om du gör det i förnuftiga mängder.

Ökad fysisk aktivitet i vardagen, 3 motionspass i veckan och en kosthållning med 5 måltider dagligen där du äter allt men inte för ofta och inte i för stora portioner är den enklaste vägen till bättre vikt och hälsa. Och en njutningsfull tillvaro.

Det är nu du skall börja göra dig redo för sommaren 2007 så slipper du alla extrema dietmetoder, skapade i kommersiellt syfte!

Är inte det enkelt?

Dagens debattör

Håkan Jörgensen, 37 år, Stockholm. Författare och personlig tränare.

Håkan Jörgensen