ÅSIKT

Bit i det här, Persson

Siw Larsson, 60: Jag kan inte betala 68 000 för mina nya tänder

Foto: PERNILLA WAHLMAN
SIW LARSSON VISAR UPP SIN TANDLÖSA ÖVERKÄKE. Hon såg fram emot att få sina tandimplantat tills hon fick veta att de skulle kosta henne 68 000 kronor. ”Hur skulle jag få tag på så mycket pengar, jag har bara sjukpension”, skriver hon på Aftonbladet Debatt.
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: PERNILLA WAHLMAN
TRODDE DET SKULLE BLI BÄTTRE PÅ ÄLDRE DAR. ”Jag har stängt av ett rum och sagt upp den fasta telefonen för att klara mig. Det är inte lätt att vara ensam och leva på det lilla man har. Jag har haft tunga arbeten som gjort att kroppen strejkar och jag trodde att det skulle bli bättre på äldre dagar”, skriver Siw Larsson ...

Jag är en ensamstående dam på 60 år som har fått dra ut alla tänder i överkäken på grund av tandlossning.

Jag var så glad att jag skulle få göra tandimplantat, längtade så efter att få äta hårt bröd. Tog ut de sista tänderna den 21 april. Beställde en tid hos tandläkare och till midsommaren skulle jag få sätta in skruvarna. Jag sade till tandläkaren att jag inte kan betala en sådan här stor summa på en gång, så jag vill betala av.

”Det fixar sig”, sa han.

Jag var jätteglad.

När det blev bestämt vilken dag och tid jag skulle vara där så pratade jag med tandsköterskan om avbetalning. Hälften av 68?000 kronor skulle betalas när skruvarna sattes in och resterande när tänderna sätts in.

Hur skulle jag få tag på så mycket pengar på en gång? Försökte med ett lån på banken, men fick avslag. Jag har bara sjukpension, och dessutom skulder (betalningsanmärkningar) och då får man ingen hjälp. Jag talade med socialkontoret för att få hjälp. Men sådana saker får man inte hjälp till.

Vad gör man?

Jag får väl gå tandlös tills jag blir 65 år, då blir det lite billigare, men jag kan i alla fall inte betala sådana stora summor. Så nu funderar jag på hur Göran Persson har tänkt sig att vi som är i en sådan här situation ska bära oss åt? Förr i tiden gick folk tandlösa, men det ska man väl inte behöva i dagens läge.

Varför kan man inte till exempel få en remiss av en läkare för sådana här saker. Det är ju en livssak och man rår ju inte för att man har en tandsjukdom.

Nu säger en del – skaffa en lösgom då.

Men jag klarar inte av en sådan eftersom jag är så ömtålig i både mun och hals.

Magen mår väl heller inte bra av att man inte kan tugga maten väl.

Jag har hört att det är billigare att göra implantat i Polen. Men jag har inte råd med det heller. Varför ska vi som lever på ruinens brant behöva ha det så här? Född fattig, alltid fattig. Med en sådan låg summa i månaden som jag lever på är det få som skulle klara sig.

Jag såg debatten med Göran Persson häromkvällen, personer som ställde vissa frågor till honom fick inte några riktiga svar. Det händer inget fast de lovar så mycket. 68?000 kronor är väl en struntsumma för dem.

Jag har fått avstå så mycket för att klara mig. Stängt av ett rum, sagt upp den fasta telefonen och det är inte så lätt att vara ensam och leva på det lilla man har. Jag har haft tunga arbeten som gjort att kroppen strejkar och jag trodde att det skulle bli bättre på äldre dagar.

Jag tror inte att Göran Persson hade velat gå utan tänder så länge som jag. Han fick sin höftled opererad väldigt snabbt, medan andra får vänta i år.

Politiker pratar bara om barnfamiljer, men aldrig om ensamstående med låg inkomst.

Det här är en viktig fråga, Göran, du måste göra något för oss som har det svårt.

Dagens debattör

Siw Larsson (sjukpensionär)

ARTIKELN HANDLAR OM