ÅSIKT

Skål och tack – alla entreprenörer

Mats Qviberg hyllar kapitalisterna som gett oss välstånd

Foto: ANDERS ANDERSSON
Finansmannen Mats Qviberg höjer gärna glaset för framgångsrika entreprenörer och tror att en Ingvar Kamprad eller en Stefan Persson skulle kunnat göra mycket för den svenska sjukvården.
DEBATT

Hur skulle samhället se ut utan entreprenörer?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Hur skulle vi ha det utan människor som satsar allt på att förverkliga affärsidéer, som tar risker, investerar sina pengar och jobbar dygnet runt för att bli lite bättre än sina konkurrenter?

Jag kan i alla fall ge exempel på hur det skulle se ut utan entreprenörer.

Vårt överstatliga flygbolag har under i princip hela mitt vuxna liv pressat ut sista kronan för varje flygtur jag företagit mig. En rask sökning på SAS hemsida ger vid handen att en resa tur och retur Stockholm-Trollhättan skulle kosta 3?636 kronor. För detta pris kan man åka flera gånger tur och retur med Ryanair till London, och ändå ha en hundring kvar i plånboken. Nästan varje gång jag har flugit med SAS har jag känt mig lurad.

Ryanair har under superentreprenören Michael O’Leary däremot revolutionerat den europeiska flygindustrin och har med sina extremt låga priser sett till att vem som helst har råd att åka vart som helst. Samtidigt har Ryanair en fantastisk tillväxt och lönsamhet, medan SAS – trots sina ockerpriser – knappt får näsan över vattenlinjen.

Detta är ett tydligt exempel på hur en entreprenör skapar värde för oss alla och således ökar välståndet i hela samhället. Som tur är tjänar Michael O’Leary också pengar själv på detta, trots att det i många kretsar anses ofint att tjäna pengar på något som skapar välstånd.

Men hade Michael O’Leary satsat sådan kraft och energi på Ryanair om han inte givits den möjligheten? Hade H&M blivit så fantastiska på att erbjuda kvalitetsmode till låga priser utan den ekonomiska drivkraften för ägarna? Hade IKEA kunnat erbjuda möbler till folkhemmet billigare än någon annan om man förbjudits att tjäna pengar?

Svaret är nej och för att hålla familjen Persson kvar i Sverige har sossarna efter lite vånda låtit H&M:s huvudägare slippa förmögenhetsskatten samtidigt som Ikea förlagt sina lönsamma bolag i länder med mindre brysk beskattning än i Sverige medan familjen Kamprad bosatt sig lite skattemjukt i Schweiz.

Dessa tre bolag visar med all önskvärd tydlighet att kapitalismen är det utan tvekan bästa sättet att skapa välstånd. Du och jag kan resa, klä oss och möblera till låga priser och god kvalitet eftersom dessa entreprenörer gjort det möjligt.

Har de gjort detta som en altruistisk gärning? Nej, de har samtliga blivit hisnande förmögna på att ge oss allt detta. För det är konkurrensen mellan vinstdrivande privata företag som driver världens ekonomiska utveckling framåt och lyfter människor ur armod.

Det var detta som Adam Smith menade när han talade om den där osynliga handen. När var och en strävar efter att förbättra sin egen lott i livet, gynnar de också varandra. ”Det är inte av slaktarens, bryggarens eller bagarens godhet som vi får vår middag utan av deras omtanke om sitt eget intresse” skrev han, för egennyttan ljuger aldrig.

När däremot politiker driver en verksamhet fastställs oftast målet som något annat än att leverera högsta möjliga kvalitet till lägsta möjliga kostnad. Detta leder till enorma suboptimeringar och kostar samhället ohyggligt mycket pengar.

För att ta ett exempel, är det någon som tycker att Ams levererar bästa möjliga jobb till arbetssökande till lägsta möjliga kostnad? Svaret är ju med all önskvärd tydlighet nej.

Enorma resurser satsas på att optimera fel siffra, den öppna arbetslösheten. Att detta sker på bekostnad av att kompetenta människor sätts på idiotkurser eller klassificeras som handikappade, det är inget annat än en tragedi. Om de många miljarder som satsas på AMS i stället skulle satsas på vård, skola och omsorg skulle mycket vara vunnet.

Nej, låt Poolia eller Manpower ta hand om arbetslösheten, jag kan garantera att de kommer att göra det betydligt bättre och billigare än AMS.

Entreprenörerna är ryggraden i vårt välståndsbyggande, de försöker oförtrutet att till dig och mig leverera det vi behöver och önskar lite billigare eller lite bättre. Samtidigt förverkligar de ett ideal, de tror på sina idéer och satsar allt på att förverkliga dem, detta är sannerligen en underskattad dygd i vårt samhälle.

Att regeringen Persson inte inser detta och utnyttjar entreprenörernas kraft utan i stället sätter upp hinderbanor i deras väg och förbjuder dem att verka i vissa områden är inte bara skruvat utan också ett sätt att ge en verklighetsbeskrivning som strider mot bättre vetande.

Att vara entreprenör är något fint och att den svenska avundssjukan missunnar de som blir rika på sitt arbete är skamligt. Så kämpa på kära entreprenörer, och fortsätt att skapa välstånd för mig och alla andra. Och inte minst för dig själv, det är du väl värd!

Vad skulle inte en Ingvar Kamprad eller en Stefan Persson kunnat göra för den svenska sjukvården? Då hade Göran Persson inte behövt ha en privat sjukförsäkring!

Dagens debattör

Mats Qviberg