ÅSIKT

Jag litar inte på dig, Reinfeldt

Halva berättelsen saknas i hans argumentation.

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: GUNNAR SEIJLBOLD
Maria Mutt, 47 år, konstnär, Stockholm.

Jag kanske är konspiratorisk, men jag litar inte på Reinfeldt. Halva berättelsen saknas i hans argumentation.

Han talar om hur skolan sviker utsatta elever, men inte om hur segregeringen lett till att vissa kommuner har det så mycket tuffare än andra och att moderata kommuner oftast är emot den kommunala skatteutjämningen.

Han talar om människors önskan att arbeta, men säger att han måste sänka ersättningarna så att dom tvingas till det.

Han talar om individens frihet, men inte om hur framtida generationers livschanser konfiskeras av bränsleslukande bilar och båtar. Han talar om integration, men inte om att de blåaste kommunerna endast motvilligt tar emot flyktingar.

Han gör sig lustig över Perssons varningar för börsen, men riktar aldrig frågan om ansvaret för utanförskapet till det system, där aktiekursen höjs vid varsel.

Han säger att Persson delat landet i fattiga och rika, men inte att det var högern som avslutade löntagarfondernas försök till ekonomisk demokrati.

Ingen, inte heller Persson, ställer frågan om företagen kunde ha gjort andra avvägningar mellan vinster och arbetstillfällen, mellan klipp och ett mänskligt arbetstempo.

Christian Berggren, professor i industriell organisation vid Linköpings universitet, visar i sin studie ”Att göra sand av guld”, hur fusionskapitalismen lett till förstörelse av utvecklingspotentialer och ofta bara berikat ett finansiellt skikt.

Reinfeldts parti kallar sig arbetarparti, men vill avveckla Arbetslivsinstitutet i en tid då effektivitetskraven utsätter arbetskraften för svåra påfrestningar och EU:s öppna arbetsmarknad skapar utmaningar för de olika ländernas arbetsrätt och arbetsmiljö.

Varför är man inom alliansen ointresserad av ett nationellt kunskapscentrum, med internationell samverkan, där erfarenheter från arbetslivet studeras och de anställdas situation är i fokus? Svävar inte Svenskt näringslivs mörkblåa skugga bakom Reinfeldt?

Alliansen är för globaliseringens handel men vill stänga ett institut som understödjer utvecklingsländer i arbetsmiljöfrågor, en immateriell svensk exportprodukt av hög kvalitet.

Jag vill helst inte bli inkluderad i hans samhälle.

länkar

Duellen