ÅSIKT

Hur kan du vara nöjd, Persson?

Morgondagens val handlar om individen

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Majja Halvarsson, 15 år, studerande, Idre, Dalarna.

Så vitt jag vet så har det alltid varit en ständig kamp mellan de två ledande partierna, moderaterna och socialdemokraterna. Partiledarna gör just nu allt de kan för att skaffa fler väljare. Häromdagen gick en debatt på tv med Fredrik Reinfeldt och Göran Persson. Den fick mig att börja fundera...

Reinfeldt klargjorde tydligt sina synpunkter och visade på folkets bästa. Det är väl vad vi bryr oss om, eller hur? Till exempel sjukvården. Som Persson tydligt klargjorde så är Sverige effektivast på att rädda folk på dödsbädden.

Men ska det verkligen behöva gå så långt? Är det inte bättre att vi får den vård vi behöver på en gång i stället för att få sitta i köer, i vissa fall i år, tills det kanske är för sent?

Det är ju det vi, eller i alla fall jag vill. Jag bryr mig inte om den politiska biten, det är ju det vi har våra partier till.

Det var mycket i debatten som gjorde mig upprörd. Reinfeldt pratade för folket, han såg landet med våra ögon, vilka förbättringar som krävs för att vi ska få det så bra som möjligt. Persson nämnde inte ens en gång någonting från vår synpunkt.

Han pratade om börsen och ekonomin. Visst, det berör oss också en aning, men inte på samma sätt och inte lika mycket.

Vad hjälper det en liten flicka som behöver vård att Sveriges ekonomi är bättre än någonsin, när hon ändå måste sitta i kö så väldigt länge?

Persson bara ifrågasatte saker som aldrig antytts och pratade ständigt om den ”attack” som skulle komma ifall moderaterna kommer till makten. Varför, Persson, kunde inte du klargöra vilka förbättringar som krävs? Är du inte bättre man än att du kan erkänna dina brister? Det är ju ändå du som setat vid makten de senaste fyra åren! ”Jag är nöjd som det är” tror jag du sa en gång. Hur kommer det då sig att så mycket är på tok?

Jag är studerande och enligt lag har jag, precis som alla andra, rätt till bra och god utbildning. Jag har tur som har kompetenta lärare som ser till elevernas bästa, men så är det minsann inte överallt.

Hur kommer det sig att de lärare som skulle behöva högst kompetens knappt är utbildade?

Jag, som är en del av folket, bryr mig inte ifall börsen stiger eller faller, jag bryr mig om min sjukvård och framför allt min utbildning! För vi har väl trots allt demokrati? Där folket tillsammans har makten. Men som det är nu har inte ens en läkare stor makt över sitt eget sjukhus.

Det var allt jag ville ha sagt och jag hoppas jag har fått någon att förstå min synpunkt.

Lycka till i valet Reinfeldt!

Idre, Dalarna

länkar

Duellen

Majja Halvarsson

ARTIKELN HANDLAR OM