ÅSIKT

Samhället måste ta ansvar för huliganer

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Ulf Höjer
Det är samhället, inte klubbarna, som bör ta ansvar för att händelser liknande de på Söderstadion i slutet av augusti inte inträffar, skriver Dick Malmlund.

Jag är övertygad om att Svenska Fotbollförbundet värnar om fotbollens bästa, men när det gäller fotbollshuliganerna tycker jag att man beroende på samhällets passivitet gått för långt.

Jag känner igen mycket från handeln och våra butiksrån. När vi drabbas av ökat antal butiksrån så beror detta på att vi inte gjort tillräckligt för att förhindra dessa rån. Trots att vi faktiskt är brottsoffer så är det inte ovanligt att vi får höra "ni får skylla er själva". Nästan ingen tar upp den verkliga orsaken, nämligen att vissa personer är beredda att på ett mycket grovt sätt kränka andra människor för att komma över pengar och andra värdefulla saker. Det kan inte vara butikernas fel när dessa angrips av kriminella individer som saknar all form av empati och medkänsla.

Vi skall självklart göra allt vi kan för att förebygga brott, men någonstans går också en gräns för vad den skötsamma delen av befolkningen skall behöva stå ut med.

Ett samhälle kan inte bygga på att det alltid måste finnas fysiska hinder för att personer skall låta bli att begå brott.

I fotbollens fall så har samhället stjälpt över hela ansvaret på klubbarna och förbundet, utan att ge dessa de instrument som behövs för att undvika liknande händelser som de i den sista Hammarbymatchen. Det kan inte vara klubbarnas eller förbundets ansvar att deras evenemang angrips av precis lika hänsynslösa aktörer som dom som drabbar oss inom handeln.

Att straffa klubbar med böter och poängavdrag för något som dom absolut inte bidrar till eller på något sätt stöttar känns inte rätt.

Individerna som agerar på detta avskyvärda sätt skall straffas med hjälp av det vanliga rättssystemet och det är samhällets ansvar att se till så att detta fungerar.

Vad händer den dagen en AIK-supporter drar på sig en Hammarbytröja och ställer sig på norra läktaren och skjuter av en raket mot planen.

Vilken klubb ska då drabbas av poängavdrag och böter?

I exemplet ovan har jag hållit mig till personer som jag fortfarande benämner supportrar, i många fall tror jag att dessa individer inte ens är fotbollssupportrar utan bara huliganer i största allmänhet och då är det ännu felaktigare med de påföljder som klubbarna drabbas av.

När samhället tagit sitt ansvar måste klubbarna få den självklara rätten att utestänga dessa individer från allt som har med fotboll att göra. För detta krävs ett betydligt bättre samarbete mellan polisen och klubbarna.

Dick Malmlund (säkerhetschef Svensk Handel)

ARTIKELN HANDLAR OM