ÅSIKT

Replik: Utan folkölet dricker ungdomar starksprit

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: AFTONBLADET
Ungdomar under 18 år lyckas ofta köpa starksprit.

I Aftonbladet den 27/9 skriver Ella Bohlin och Robert Damberg om att livsmedelsbutikerna säljer folköl till minderåriga. De varnar för att ungdomar därmed börjar dricka tidigare och anser därför att folkölet bör flyttas över till Systembolaget.

Det är naturligtvis skadligt att ungdomar börjar dricka tidigt. Men det vore endast kontraproduktivt att dra tillbaka folkölet.

Ungdomar som vill dricka alkohol kan i dag få tag på den utan några problem. Smuggelspriten flödar in i Sverige från våra grannländer, den som vill köpa starksprit kan göra det. Vidare förekommer fortfarande hembränt runtom i landet.

Jag minns själv hur mina kompisar i de tidiga tonåren gick till bensinmacken, köpte sprit av en lastbilschaufför och började supa. Andra kände någon som brände egen sprit och kunde få tag på en dunk utan problem.

Ofta slutade de här fyllorna mycket olyckligare än när någon hade snokat rätt på en sexpack folköl.

För ungdomar i Sverige är alternativet till folköl starksprit, inte nykterhet. Om folkölet togs över av Systembolaget skulle ungdomar ­i stället dricka insmugglad sprit och hembränt, vilket förstås är mycket farligare och mer destruktivt än folköl.

Bohlins och Dambergs förslag på ytterligare restriktioner kring alkoholen skulle med andra ord få en helt annan effekt än de avser. Vi kan inte längre kontrollera alkoholen med lagstiftning, endast med sunt förnuft och goda värderingar.