ÅSIKT

Falsk bild av kriget

Samuel Danofsky: Medierna visade manipulerade foton från Mellanöstern

1 av 6 | Foto: AP, Reuters, AP
samma kvinna x 3 "Efter flera olika israeliska bombräder i Libanon skickade bildbyråer ut foton på samma gråtande kvinna som fått sitt hus förstört", skriver Samuel Danofsky. (Bilderna publicerade16 juli, 22 juli och 5 augusti 2006.)
DEBATT

Nu har det gått ett par veckor sedan kriget mellan Israel och Hizbollah ersattes av en vapenvila. I det här läget kan det vara på sin plats att reflektera över vad det är vi har sett och vilka typer av bilder det förmedlats till oss via media.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

En bild säger ju mer än tusen ord och i en så här laddad konflikt blir bilder och foton än mer viktiga för hur vi bildar oss en uppfattning och tar ställning till det som sker.

Visst var det civila lidandet och skadegörelsen på hus och infrastruktur stort, men vissa mindre nogräknade journalistiska medarbetare ville förstärka bilden av ett förstört Libanon. Under konflikten matades vi i veckor med bilder på sönderbombade hus och människor begravda under ruinerna. Men var det verkligen så? Så här i efterhand har det uppdagats att många av de bilder som legat till grund för vår åsiktsbildning, som kablades ut och trycktes i tidningar världen över, var manipulerade eller förfalskade.

En fotograf i Libanon som arbetade för Reuters lade till exempel till extra rök och fler förstörda hus på ett av sina fotografier. Först förnekades fel men efter påtryckningar sparkades fotografen.

På bilder i New York Times visades en bildserie med en kille i grön keps som röjer i ruiner men på en av bilderna poserar som ett skadat offer.

Liknande bilder av en gråtande kvinna som fått sitt hus förstört har skickats ut av Reuters flera gånger med olika datum varje gång. Om inte denna kvinna ägde ett flertal hus i södra Libanon som alla blev bombade så är det uppenbart att man återanvänt henne för att förstärka bilden av förstörelsen i södra Libanon.

Det kanske allra grövsta exemp­let under Libanonkonflikten var när det kablades ut i media att Israel hade raketbeskjutit två röda-kors­ambulanser som fraktade offer från Qana. Vi kommer alla ihåg bilderna av den söndriga ambulansen och den sårade ambulansföraren med sitt stora bandage runt huvudet och sår i ansiktet. När experter började granska bilderna konstaterades att det hål på taket som skulle orsakats av raketen endast var ett hål för en ventilationsfläkt. Om en riktig raket hade träffat ambulansen skulle det inte funnits något tak kvar att inspektera överhuvudtaget. Likaså blev den skadade ambulansmannen intervjuad sex dagar senare, då utan bandage och utan några som helst spår av ansiktsskador.

Allmänheten litar på media som en balanserande och grans­kande makt av politik och ekonomi. En sorts påverkande fönster som ser till att vi inte matas med felaktig information och tvingar fram erkännanden och förändringar i samhällets intresse. När det nu uppdagas att vi inte längre ens kan lita på medias objektivitet hotas en viktig grundpelare i vårt demokratiska samhälle.

Jag kan förstå att lokala aktörer och stringers (lokala guider som hjälper journalister att hitta folk att intervjua och scener att fotografera) försöker förmedla en bild som ger stöd åt ena eller andra sidan. Det ligger i deras politiska intresse.

Vad som däremot är gravt upprörande är att media i form av tidningar, tv och nyhetsbyråer som Reuters, TT och AP inte gör ens den mest rudimentära kontroll av de storys och bilder de får in från lokala frilansare. Eller att utsända inte kritiskt granskar de upplägg som serveras dem av de stringers de använder sig av.

De ovan nämnda exemplen på fotomanipulation i Mellanöstern är inte de första och inte de grövsta men ändå har företeelser som dessa inte fått mycket uppmärksamhet. Detta fenomen har säkert funnits ända sedan medias ursprung men det är först nu, tack vare den framväxande bloggosfären, som vi har fått ytterliggare en granskande kraft i samhället. Dessa, ofta mycket nitiska, mediagranskare är nuförtiden en viktig källa för att granska den granskande makten.

I och med denna förändring borde det ligga i de större mediebolagens och nyhetsbyråernas intresse att offentligt granska och förbättra sina etiska regler och sina rutiner för granskning av material. Men en offentlig debatt med bland annat TT, Reuters och AP har inte synts till på lång väg. Den svenska presskåren har en hög svansföring när det gäller etik och medias oberoende, men det kan vara på tiden att man tvättar en byk vars fläckar börjar synas på allt längre håll. Annars kan det vara dags att damma av det gamla citatet av Mark Twain: ”Om du inte läser tidningen är du oinformerad. Om du däremot läser tidningen blir du felinformerad.”

Dagens debattör

Samuel Danofsky, 30 år, Stockholm Frilansskribent. Arbetade 2003–2006 med utvecklings- och biståndsfrågor på FN-högkvarteret i New York. Har även studerat Mellanösternpolitik i Israel och USA.

Samuel Danofsky

ARTIKELN HANDLAR OM