ÅSIKT

Vill regeringen ha en folkstorm till?

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: MALIN ARNESSON
Håll era vallöften om bensinpriset, annars…

Folkviljan har sagt sitt i senaste valet. Det blev seger för alliansen. Inget av allianspartierna hade en skattehöjning av bensinen på agendan i valrörelsen. Ett par partier lovade sänkt bensinskatt. Efter valet sägs något annat och uppenbart står nu regeringspartiernas goda heder på spel.

I valet 2002 röstade 78 procent av väljarna i Stockholms stad på partier som avvisade trängselskatt. Ändå genomfördes trängselskatteförsöket till priset av svindlande fyra miljarder kronor, ett skamfilat förtroende för politiker och en svekdebatt som drabbade borgarrådet Annika Billström som en tornado. Motormännen fick agera demokratins städgumma och samlade in drygt 32 000 namnunderskrifter för en folkomröstning för att på något sätt rädda folkförankringen i de politiska besluten.

Nu handlar det om tydliga vallöften från höstens valrörelse. Två av alliansens partier gick till val på sänkt bensinskatt: kristdemokraterna med halverad moms som innebär en sänkning med cirka 1 krona och 25 öre/liter och moderaterna med 15 öre. Inget av allianspartierna talade om höjning av bensinskatten. Däremot talades det om höjda reseavdrag.

I budgeten vill man nu göra en indexering av drivmedelsskatten vilket innebär en höjning av priset på drivmedel med 9 öre, samtidigt som reseavdragen kvarstår oförändrade. Många är oerhört besvikna och många känner sig lurade.

Oavsett vad man tycker om bilar som nödvändig bruksvara, usla glesbygdsförbindelser, nya jobb-finansiering eller bästa metod att få ner koldioxidutsläppen så får det inte ske till priset av bristande trovärdighet och ignorerande av folkviljan.

Det finns kraft i Motormännens protester mot höga drivmedelskatter. 1,3 miljoner har skrivit på protestlistorna. Många har röstat på "bensinskattesänkarpartiet" kristdemokraterna. För nio öre får man inte offra sin goda heder. För att bevara trovärdigheten krävs därför att regeringen drar tillbaka förslaget som innebär en höjning av bensinskatten.