ÅSIKT

Vår son kränktes av skola och polis

Gun Eriksson och Jyrki Seppälä: De tvingade honom att klä av sig och pekade ut honom som knarkare

Foto: ROLF ANDERSSON
jo-anmäler Jyrki Seppälä och Gun Eriksson har JO-anmält polis och rektor för händelsen på Marks gymnasium i Kinna (bilden).
DEBATT

På morgonen tisdag den 24 oktober blev vår 16-årige son, som då befann sig i Kinna på Marks gymnasiums bibliotek, hämtad av rektor Thomas Åhman till expeditionen där två poliser redan väntade.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Där blev pojken omedelbart anklagad för att vara påverkad av narkotika och även inneha preparat.

Han beordrades att titta upp mot en lampa och poliserna tyckte att han hade stora pupiller och beslöt sig för att ta med pojken till polisstationen i Kinna för provtagning, efter att hans personliga skåp på skolan genomsökts. Till saken hör att hans mor, som är vegan och renlevnadsmänniska, alltid av naturen haft stora pupiller, vilket kan ha gått i arv.

Vår son fördes genom skolans stora korridor inför allas åsyn, med de båda poliserna i täten och rektorn i släptåg, vilket onekligen får oss att associera kring en Gestapo-aktion i en helt annan och grymmare tid.

På polisstationen tvingades pojken klä av sig in på bara kalsongerna, kläderna gicks igenom och han tvingades att lämna urinprov, som snabbt visade sig vara negativt. Ingenting hittades heller i kläderna. Däremot fick vår grabb höra nedsättande kommentarer om sin klädstil (han gillar hiphop) och sitt sätt att gå. Därefter kördes han tillbaka av polisen till skolan.

Följande morgon, den 25 oktober, stod det att läsa i lokaltidningen Borås Tidning att ”en 16-årig pojke hämtades från Marks Gymnasium av polis sedan han ertappats drogpåverkad”. Med andra ord: Av tidningen, på grundval av uppgifter från vakthavande polisbefäl, pekades han ut som narkotikapåverkad, trots att det första provet inte visade på någonting sådant. Samma dag fick vår son mängder av frågor från skolkamrater ”om det stämde det som stod i tidningen”.

Alltså. Inte nog med att rektor Åhman på lösa boliner (”efter tips”) lät polisen hämta pojken och att han å det grövsta kränktes genom att tvingas klä av sig näst intill naken inför fullvuxna poliser på stationen i Kinna, så lämnades också av polisen felaktiga uppgifter till lokalpressen. Ett faktum som gjorde att han i många lärares och elevers ögon redan betraktades som skyldig – trots att det första provsvaret visade att han var oskyldig! – vilket orsakade ytterligare skada och lidande för pojken.

Vi, hans föräldrar, har försökt få Borås Tidnings lokalredaktion i Kinna att ta in en dementi av påståendet att pojken ”ertappats drogpåverkad”, men det har de vägrat med hänvisning till att han enligt polisen fortfarande är misstänkt i väntan på ytterligare provsvar om några veckor!

Polisen och Borås Tidning väljer att peka ut pojken som skyldig och därmed i allmänhetens ögon dömd, trots att vi, hans föräldrar, den aktuella morgonen väckte honom, såg till att han fick frukost och med morgontåget som vanligt anlände till skolan 8.15, trevlig och städad. Men bara någon timme senare befinner han sig avklädd på polisstationen, vilket tyder på att det måste varit en planlagd aktion. Fy skäms!

Vi undertecknade, pojkens föräldrar, har därför valt att JO-anmäla händelsen och vill att JO grundligt utreder fallet, inte minst mot bakgrund av Genèvekonventionen om mänskliga rättigheter, där det uttryckligen framhävs att man inte hur som helst och lättvindigt få r ta kemiska prov på människor, och då i synnerhet inte på barn under 18 år.

Det är ingenting mindre än rättssäkerheten som står på spel och möjligheten att fritt i bland annat klädesstil uttrycka kulturell hemvist.

Vi, pojkens mor och far, anser det tveklöst så att vår son grovt kränkts och att rektor och polis begått ett brott mot Genèvekonventionen om kemiska prov på människor. Dessutom har polisen och lokaltidningen ägnat sig åt förtal då pojken utpekats som narkotikapåverkad och man förvägrat oss dementi trots att allt tyder på att han är oskyldig.

Frågan man ställer sig är om myndigheter i Sverige ska jaga småpojkar, uppmuntra och syssla med angiveri, kränka och förtala dem, och klä av dem nakna inför vuxna och hånfulla poliser?

Dagens debattörer