ÅSIKT

Replik: Det är korkat att avskaffa fri entré

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Lena – att avskaffa de fria entréerna är inte bara borgerligt – det är korkat också!

Tänk att bli undervisad av en moderat att politik handlar om prioriteringar. Att betala för public service är inte gratis, att avskaffa förmögenhetskatten är inte gratis, att avskaffa fastighetsskatten är inte gratis.

Du missar poängen Lena, reformen fritt museum är kostnadseffektiv, bra kulturpolitik och för första gången på mycket länge har kulturpolitiken nått nya människor. Det tillhör inte kulturpolitikens vardag. Totalt sparar du 40 miljoner på att avskaffa de fria entréerna. Reformen har givit 2,9 miljoner nya besökare. Med enkel matematik gör det att varje besök kostar knappt 14 kronor.

Lena, gör som moderaterna i Stockholm, svälj förtreten och ändra dig. De har sett samma sak – fri entré är kostnadseffektivt och möjliggör för dubbelt så många att se sina samlingar. ABF står utanför Moderna museet på lördagar och samlar in namn för fritt museum – du kommer att bli förvånad över hur många som är från andra delar av landet. Det är helt enkelt turister som passar på och besöker sina samlingar när de är på besök i vår vackra huvudstad.