ÅSIKT

Replik: En förolämpning mot alla som slåss

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Lotta Gröning har fel när hon påstår att ”Metall kämpar för männens makt”. Industrifacket Metall (förbundet heter så) kämpar för alla lågavlönade. Inom vårt förbund finns 77 000 kvinnor. Många av dem skulle få en sämre löneutveckling med den teknik som LO:s nuvarande förslag till jämställdhets- och kvinnopott innebär. Jag vill istället ha en satsning som kommer alla lågavlönade till del. Jag har fortfarande gott hopp om att vi ska kunna komma överens inom LO om detta.

Jag har svårt att förstå en argumentation där lågavlönade kvinnor ställs mot andra lågavlönade kvinnor. I en sådan strid finns inga vinnare. Varför ska just IF Metalls kvinnor inom exempelvis textil- eller tvättindustrin få lägre löneökningar?

IF Metall tänker fortsätta slåss för låglönesatsningar och för en arbetsmarknad där män och kvinnor har rättvisa villkor. Vi är inte fullkomliga, vi kan göra mer. Men, att som Lotta Gröning påstår, hävda att vår kamp endast rör männen är helt gripet ur luften. Det är en förolämpning mot alla de medlemmar inom IF Metall som varje dag slåss för bra och jämställda villkor.