ÅSIKT

Följ inte Henkes råd – julhandla hemma för miljöns skull

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Henrik ”Henke” Larsson uppmanar oss i stort uppslagna annonser att åka till Barcelona och julhandla. Vet Henrik Larsson hur stor växthuseffekt en flygresa till Barcelona orsakar? Till Barcelona är det 462 mil tur och retur från Stockholm. Totalt orsakar din Barcelonaresa utsläpp som motsvarar minst 700 kilo koldioxid­ekvivalenter.

För att klimatkatastrofen skall kunna hejdas kan varje jordinvånare bara orsaka en växthuseffekt som motsvarar omkring 1500 kilo koldioxidekvivalenter per år. Din Barcelonaresa för att julhandla skulle alltså under en enda helg ta i anspråk nära hälften av de utsläpp du har rätt till under ett helt år, inräknat husuppvärmning, bilåkande, annat flygande och tillverkningen av alla produkter du har i ditt hem. Är det en vettig prioritering?

Nej, Henrik Larsson och alla andra. Stanna hemma i Sverige och julhandla i stället. Om du ändå känner en intensiv lust att komma ut och se dig omkring, ta tåget och julhandla i Göteborg eller Köpenhamn. Det kan du göra med bättre klimatsamvete.