ÅSIKT

Fråga någon av de över en miljon nya museibesökarna!

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Aftonbladet Debatt 12 november.

Ludvig Rasmusson skrev en artikel som var provocerande. Eftersom jag är chef för ett museum med fri entré (Musikmuseet i Stockholm) lät jag mig provoceras och skrev detta svar. Debatter behövs!

Ludvig Ramusson slår hårt på museer i sin debattartikel. Att han tycker fri entré är onödigt och dyrt är egentligen ett mindre hårt slag. Museerna har ökat besökssiffrorna med över 2 miljoner. Musikmuseet har gått från 35 000 besökare till 110 000. Massor av människor som tidigare inte ansett sig ha råd att gå på museer har bevisligen gjort det – och tyckt det vara kul. Men Ludvig Rasmusson har uppenbarligen råd, vilket räcker för honom.

Nej, värre är när Rasmusson ifrågasätter museer och deras utställningar i stort. Han tycker att museer och utställningar är en ineffektiv utställningsform i jämförelse med framför allt tv. Frientrépengarna kan hellre ges till Sveriges Television!

Det är ungefär lika intelligent som att föreslå att lägga ner teatrarna därför att bio når många fler. Eller att inte ge pengar till konserter med levande musik därför att cd-skivor är en mycket effektivare distributionsform.

En museiutställning är ett eget medium. Det erbjuder möjligheten att uppleva föremålen tredimensionellt, att se, höra och känna samtidigt, att samla människor till samtal om vad de upplever. Inget av detta kan göras framför en tv-skärm.

Jag vet inte vilka museer Ludvig Ramusson besökt som missat detta. Men han kan ju fråga någon av de över miljonen nya museibesökarna!