ÅSIKT

Hur kan jag förbättra miljön?

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jag är så glad över att ni på Aftonbladet startat denna kampanj och fortsätter envist som sjutton att dag efter dag driva på frågan om vår miljö och klimathotet.

Ge gärna praktiska tips på vad man kan göra. Och är det inte dags att klämma åt politikerna för att få lite miljölöften också?

Skapa gärna ett bra material som man kan använda i arbete med barnen. Något man kan ha hemma som diskussions- och undervisningsunderlag. Något att ge till fröken på dagis eller skola. Tycker ofta att de specialbilagor ni gör är mycket bra och har en del sparade, just för ändamålet att använda tillsammans med barnen. Till exempel de om Astrid Lindgren och Tsunamin.

Svar: Gabriella, du är inte ensam om att efterlysa fler praktiska tips där vanliga människor kan bidra till en bättre miljö. Vi jobbar främst med de tio punkter som listas i förre presidenkandidaten Al Gores uppmärksammade film, men naturligtvis finns mer för oss att göra.

Kampen mot klimatförstöringen måste pågå under lång tid, därför är jag tacksam för alla förslag på artiklar från engagerade läsare som du.

Varför inte ett miljökedjebrev?

Min önskan är att ni ska göra det möjligt att skicka vidare uppropet till vänner och bekanta, likt ett kedjebrev. Det skulle få uppropet att växa lavinartat!

Svar: Du kommer med en bra idé, men tyvärr har vi ingen riktigt bra lösning. Vi kommer snart med "Tipsa en vän"-funktionen.

Ett skäl till att vi dröjt med det har varit rädslan för att utnyttjas av spammare. Vi har så många surfare och alltid finns det någon som tycker det är ”roligt” att låtsas att det är Aftonbladet som skickar ut mass-mejl. Nu har vi bestämt oss för en metod som försvårar spam. Kanske kan vi använda den också till namnlistorna. För det vore väldigt tråkigt om vi skulle irritera folk med mejl när vi försöker driva opinion i en viktig fråga.

Ni profiterar själva på miljöförstöringen

Aftonbladet gör ett stort upprop; gör din insats, rädda planeten! Samtidigt vräker ni, City och Metro ut tidningar i storstäderna som inte bara kostar skog och energi, utan också kräver extra insatser för att plocka upp alla de tidningar som folk slänger efter sig. Aftonbladet är bara en spegelbild av den sjuka och giriga värld som vi lever i och vars öde ni just nu profiterar på!

Svar: Med ditt resonemang skulle det i så fall bara finnas en tidning att tillgå, och vem ska bestämma vilken den tidningen i så fall är? Och hur många bilmärken, båtmärken, tv-apparater, ölsorter osv skulle tillåtas. Vi bör nog acceptera att vi lever i ett modernt och teknikintensivt samhälle och utifrån det hjälpas åt att spara energi på ett vettigt sätt.

Charterturism och miljö går inte ihop

Jag vill påpeka det orimliga i Aftonbladets parallella e–satsningar med å ena sidan den mycket seriösa Klimatkampanjen, och å andra sidan den reseenkät som indirekt uppmuntrar till fortsatt ohämmat charterresande med flyg.

Svar: Kampen för en bättre miljö är oerhört viktig, det är vi helt överens om. Men vi vore blåögda om vi trodde att allt resande till varmare länder därför skulle upphöra. Aftonbladet uppmuntrar inte till ett ökat resande, däremot ger vi service och information till de läsare som efterfrågar detta.