ÅSIKT

Replik: Golf ÄR friskvård!

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ett flertal kritiska artiklar har publicerats efter att vår nya idrottsminister Lena Adelsohn-Liljeroth uttalat att golf bör godkännas som avdragsgill friskvård för personal. Där arbetsgivaren alltså betalar, som en förebyggande åtgärd för att undvika sjukvårdskostnader och beloppen är maximerade av skattemyndigheten. Samma subventioner skulle då gälla för golf som för gymkort . I fredagens Aftonbladet ondgjorde sig Christer Linden över det orättvisa i att golfen ska få förmåner som andra idrotter inte har. Linden skriver: ”tror någon verkligen att ishockey, pingis eller boxning kommer att bli avdragsgilla?”. Ursäkta, men de ÄR redan avdragsgilla. Likaså aromterapi, massage, gym, tai chi, badminton och? Ja, faktum är att det mesta är avdragsgillt som friskvård utom golf, ridsport, segling och alpint. Just dessa fyra idrotter är de enda som dåvarande regering i förarbetena till lagen särskilt uttalat INTE är avdragsgilla med hänvisning till att de är ”exklusiva” och ”kräver dyr utrustning eller dyra anläggningar”.

Golf är friskvård. I dag vet vi att en lågintensiv motion som golf är en av de absolut bästa motionsformerna. Oberoende forskare placerar golf som ett toppalternativ. Låg skaderisk, alla kan utöva det och mycket hög positiv effekt på hälsan.

Golf är en idrott som utövas av nästan 600 000 personer, är det en exklusiv sport? Självklart inte! Golf är i dag en folksport, billig och lättillgänglig. Undersökningar om golfens kostnader visar att golf i många fall är billigare än de som redan är avdragsgilla.

Det är dessutom en idrott som kan utövas hela livet. Många andra idrotter är fantastiska så länge man är ung nog att orka utöva dem, men vi har 90-åringar som spelar varje dag, en mils promenad varje gång. Golfbanan är en självfinansierad idrottsplats i naturen, där över 45 miljoner timmar friskvård bedrivs varje år. Golf är också en av landets största kvinnoidrotter, och lägger man till vår lika utfrysta kollega ridsport, så har av någon anledning två av de största kvinnoidrotterna exkluderats som möjlighet för arbetsgivare att använda som friskvård.

Det är dags att golfen äntligen bedöms som andra idrotter! Vi vill inte ha något exklusivt för golfens 600 000 folkmotionärer. Vi vill ha det nästan alla andra idrotter har, rätten att betraktas som en folksport med högt friskvårdsinslag. Inte särbehandlad positivt, men inte heller fördomsfullt behandlad negativt!

Att en ny regering äntligen lyfter den ”döda hand” som lagts över golfen av urgamla ideologiska skäl är hög tid! Golfen är friskvård, golfen är en folksport. Och alla är välkomna att bli friskare på en av världens vackraste idrottsplatser!