ÅSIKT

Fp-affären slappt hanterad

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I din webbtidning kan man läsa ”Leijonborg friad i spion­utredning”. Först när man klickar sej ned från rubriken framgår det att det inte är en opartisk utredning som gjorts utan ett uppdrag som folkpartiet lagt på en av sina egna advokater!

Dvs inga förhör har gjorts under ed, ingen husranssakan för att inhämta information har gjorts. Fp har alltså beställt en ”utredning”, inte för att hitta de skyldiga utan enbart för att rentvå Leijonborg. När utredningen var klar tog man dess­utom över en vecka på sej för att internt analysera och kritisera rapporten.

Din rubriksättning visar än en gång hur slappt ni hanterar spionaffären.

Tänk om Nixon hade beordrat en internutredning om Watergate och Washington Post skulle ha i rubriken ”Nixon friad från Watergateskandalen”! Jag tror aldrig en seriös journalist skulle skriva en sådan rubrik...

Nej Anders, du får nog bli lite mer på bettet och inte vara så godtrogen.

Svar: Jag håller med dig om att rubriken är olycklig. Visserligen är utredningen gjord av en av Sveriges mest ansedda jurister, Peter Danowsky, men du har helt rätt i att han jobbat på uppdrag av Folkpartiet. Samtidigt pågår en förundersökning som görs av polisen. Vi får se vad den kommer fram till.

Kan vem som helst bli krönikör?

Hur gör man för att få bli krönikör på Aftonbladet som till exempel Lasse Anrell och Johan Hakelius. Måste man ha särskilda utbildningar och vissa erfarenheter eller kan vem som helst få chansen?

Hur går det till?

Svar: Först och främst måste man vara en bra skribent. Man bör ju också ha en egen stil och något att säga läsarna. Aftonbladet har Sveriges absolut vassaste kolumnister, det är jag inte ensam om att tycka.

För att ge unga relativt okända skribenter chansen så har vi också infört gästskribenter som under tre månader publiceras i tidningen. Just nu heter gästkolumnisten Elin Lindqvist.

En annan möjlighet att bli publicerad är att skriva en nätkrönika på aftonbladet.se

Tipsare är skyddade enligt lagen

Det står att ni garanterar alla tipsare anonymitet.

Var drar ni gränsen för anonymitet?

Om jag som tipsare lägger ut en bild eller film på en webserver som tillhör mig och där domännamnet är registrerat, och så lämnar jag länken till en av era journalister. Får då den länken spridas vind för våg och ge andra möjligheten att identifiera mig?

Anledningen till min fråga är att jag tipsade en journalist hos er om en händelse. Detta resulterade i flera artiklar och mycket skriverier.

Det resulterade även i att andra medier tog upp era artiklar och fick ta del av den information jag lämnat till er journalist.

Jag riskerar nu att få problem pga er journalists handlande.

Svar: Alla som tipsar Aftonbladet och alla andra medier omfattas av meddelarskyddet. Det betyder att vi enligt lag är skyldiga att skydda våra källor. Om detta inte skett i ditt fall kommer vi att grundligt utreda.