ÅSIKT

Replik: Vilken värld lever du i Enquist?

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Mats Enquist, generalsekreterare i svenska golfförbundet, har inkommit med replik på min artikel (17 november), liksom ett antal övriga har gjort till min blogg på Aftonbladet.

Gemensamt är att man är mäkta upprörda över det faktum att jag ifrågasatt avdragsrätten för till exempel golf i företagen samt huruvida golf är en folksport eller ej. Dessutom har Enquist med emfas hävdat att golf är friskvård.

Jag har aldrig hävdat att golf inte skulle vara friskvård eller för den delen folksport. Förutsatt förstås att man från folket undantar nysvenskar, invandrare, ensamstående pensionärer, lågavlönade undersköterskor och ett antal ytterligare grupper i samma härad. Men sannolikt kan man tillskriva dessa den så kallade marginalen då det förmodligen inte rör sig om en minoritet större än 1,5–2 miljoner individer.

Enquist och många med honom missar hela poängen, det handlar inte om huruvida, i det här fallet, golf skall vara avdragsgillt eller ej utan om segregering och ökade klyftor. Golf utövas förvisso av en stor numerär men någon folksport i den meningen att utövandet sker i de breda folklagren, vilket var argumentet för avdragsgillheten, är golfen inte. När det gäller friskvården kan man ställa sig frågan varför så gott som samtliga golfklubbar serverar alkohol. Såvitt jag vet är det inte kutym vid landets gym, fotbollsplaner, hockeyrinkar etcetera. Där är det proteindrinkar, korv och kaffe som gäller.

Enquist hävdar vidare att golf är billigt och lättillgängligt. Vilken värld lever du i Mats Enquist? Lättillgängligheten kan diskuteras, ett antal års väntan på möjligheten till medlemskap och inträdesavgiften varierar från minst

25 000 upp till 100 000 kr. Därtill kommer en årsavgift på runt 4 500–6 000 kr samt utrustning för 8 000–10 000 kronor. Något för en undersköterska eller en nysvensk spärrvakt i tunnelbanan att bita i.

Att göra golf avdragsgillt bidrar tveklöst till att öka klyftorna i samhället och spä på segregeringen.

Christer Linden

ARTIKELN HANDLAR OM