ÅSIKT

Filippa är mäktigast

Alex Schulman: Personlighet och nätverk viktigast för inflytande

DEBATT

Varje år presenterar vi på tidningen Stureplan listan över Stureplans 100 mäktigaste personer. Det rör sig om människor som på ett eller annat sätt har inflytande över platsen och livsstilen Stureplan.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: sara ringström
Filippa Reinfeldt Juryns motivering: Sveriges statsminister i all ära, men den som verkligen gör avtryck på Stureplan är hans hustru. Sveriges Jackie O har de senaste månaderna förvandlats från en ständigt leende och ständigt bländande vacker statsministerfru till en intressant och fascinerande personlighet. Idag är det Filippa tidningarna helst vill ha på sina omslag, inte Fredrik. Lyckas hon bara med den svåra konsten att synas och att synas rätt, så kan 2007 bli ett vinnande år för vår första dam.

När vi nu i veckan publicerar den tredje årgången av listan kan jag konstatera att den faktiskt vunnit en hel del respekt och prestige sedan starten. Den senaste veckan har propåerna och frågorna om eventuella listplaceringar från aspiranter haglat in till redaktionen.

Makt fascinerar de flesta. Framför allt på Stureplan, en plats där maktbegreppet är vidare och spänstigare än vad det någonsin varit förut. Det är förlegat och rent felaktigt att titta efter samhällets maktpersoner endast i styrelserummen och på vd-stolarna.

Att bli en inflytelserik och mäktig person på 2000-talet kan åstadkommas på en rad olika sätt. Det är också därför Stureplans lista över Stureplans 100 mest inflytelserika personer rymmer allt från advokater, modeller, skådisar, journalister, affärsmän, musiker, politiker och dokusåpastjärnor. Jag tror att vi är den enda lista i världen som har både Tiger Woods fru Elin Nordegren och finansmannen Christer Gardell representerade sida vid sida.

Ett exempel på en person som representerar formell makt på Stureplan är Sturecompagniets nattklubbschef Kristoffer Ahlbom. Hans maktposition är tydlig. Han bestämmer exakt vilka som kommer in och vilka som inte kommer in på Stureplans största nattklubb. Han kan ensam göra din kväll på Stureplan fantastisk. Eller sabotera den fullständigt. Den typen av makt ska inte underskattas, men den går inte att mäta sig med den informella sorts makt som alltmer tar över Stureplan och resten av Sveriges urbana miljöer. Jag talar om människor vars makt inte finns dokumenterad på papper eller går att tala om i siffror. Det är denna typ av maktmänniskor – de som har förmågan att påverka utan att ha några traditionella verktyg till sitt förfogande – som är framtidens riktiga spelare på Stureplan.

Titta på modejournalisterna Cecilia B Jonsson och Sofi Fahrman. De äger ingen som helst formell makt på Stureplan. Ändå är de en av platsens allra starkaste makthavare i det att de påverkar människornas klädval, de bestämmer var Stureplan går och handlar och hur de för sig. Därmed är det sådana som Fahrman och Jonsson som får butiker att både stänga och öppna runt Stureplan.

Det är lätt att glömma, men deras ord i deras respektive tidningar omsätter klädköp för flera miljoner kronor i månaden. Deras makt är oerhörd.

Och det finns dessutom en otvungen sexighet i den makten som lockar och fascinerar. Dessa människor utger sig inte för att ha makt. De slår inte näven i bordet. De uttalar sig inte på presskonferenser. De påverkar utan att ge sken av att de är medvetna om det. På Stureplan är denna typ av inflytande mycket mer kraftfull än alla andra typer.

Den som själv aspirerar på att en gång hamna på Stureplans lista över de 100 mest inflytelserika behöver emellertid varken satsa på att bli nattklubbschef eller modeskribent. Det allra viktigaste när det gäller inflytande och förmågan att påverka folk handlar om personlighet. Det är idag viktigare än någonsin att vara färgstark, att vara en förebild, att vara en social människa och att äga ett rikt nätverk. Ens personliga nätverk, som man tidigare endast talat om som en faktor i ens sociala liv, förflyttas nu långsamt över till andra aspekter av ens liv.

Det är med hjälp av ens nätverk som man får ett nytt jobb. Som man får en ny lägenhet. Det är genom ens personliga nätverk som man bygger sin makt på Stureplan. Jag ser en framtid där nätverkarna är de nya makthavarna, de sanna makthavarna på Stureplan och i Sverige.

Man kan vara vd på ett multinationellt företag, man kan sitta i en rad prestigetunga styrelser eller man kan vara toppolitiker. Det spelar ingen roll. Om man inte sätter ett avtryck, om man inte utgör en färgklick som intresserar och fascinerar människor så har man ingen makt att tala om. Det är därför jag skulle vilja påstå att Filippa Reinfeldt på väldigt många sätt är mäktigare än sin make.

Dagens debattör

Övriga på heta listan:

Här är de 20 hetaste på Stureplan Tidningen Stureplan firar två år och presenterar samtidigt listan över Stureplans 100 mest inflytelserika personer. Etta på listan, därmed mäktigast på Stureplan 2007, är Filippa Reinfeldt, landstingsråd och statsministerhustru.