ÅSIKT

Replik: "Kränkning av patienter ska inte skattefinansieras"

Marianne Bull bemöter kritiken mot inlägget om arbetsterapin

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Gensvaret på min artikel visar att det finns mängder av människor som kränks i vården och inte minst av arbetsterapeuter med besserwissermentalitet.

Ett fåtal arbetsterapeuter tar kritiken seriöst och är villiga att utveckla verksamheten för att möta nya patientgruppers behov, men tyvärr visar huvudparten av inläggen att arbetsterapeuter har ett attitydproblem och svårt att hantera bemötandefrågor samt att de saknar kompetens i beteendevetenskap.

Att skjuta pianisten om man inte gillar musiken är aldrig speciellt konstruktivt.

Inom patientgruppen fördes ständiga diskussioner kring rehabiliteringens innehåll. En skiljelinje fanns kring ålder och utbildningsnivå.

Några äldre uppskattade att arbetsterapeuterna mutade dem med pandurosaker och diverse hjälpmedel om de samarbetade. Flirtkulor och vepor som de gav barnbarnen i julklapp. Yngre personer delade min inställning och raljerade över aktiviteternas fånighetsgrad vilket innebar att de fick köpa hjälpmedel själva.

Att anföra arbetsterapeuternas utbildningsnivå är ett slag i luften eftersom flertalet yngre personer i dag har minst treårig högskoleutbildning. Städare på Högsbo sjukhus har mer universitetsutbildning än arbetsterapeuter på samma sjukhus. Få döljer dock utbildning och eventuell bildning så bra som vissa arbetsterapeuter.

Jag vidhåller att systematisk kränkning av patienter inte ska skattefinansieras – privatisera därför arbets-

terapin omgående.