ÅSIKT

Låt VM i Åre visa vägen

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: JIMMY WIXTRÖM
Anja Pärson på invigningsfesten i Åre. Det går att ordna stora events i Sverige utan skattepengar.

Alpina VM i Åre är ett unikt arrangemang. Inte nog med att det är det största vintersportevenemanget i svensk historia det ordnas dessutom helt utan statliga förlustgarantier och slukar alltså inte skattepengar.

Idrottens övriga gnälliga kravmaskiner, med friidrottsförbundet i första ledet, borde lära sig av detta exempel. Arrangörerna bakom VM i Åre är värda all respekt och allt beröm för bedriften att ha bevisat att det går att ordna stora events i Sverige utan skattepengar.

Under hösten var det en följetong i media kring planerna på att söka ett nytt friidrotts-VM till Göteborg. Planer som märkligt nog föll på att regeringen rakryggat sa att de inte skulle sätta våra gemensamma skattepengar på spel genom att ge förlustgarantier till arrangörerna.

Beslutet att inte söka VM visar på en fantasilöshet. Vissa idrottsförbund verkar se sig som hjälplösa och i behov av statligt omhändertagande vilket är oroväckande. Det är inte rimligt att vi skattebetalare ska behöva riskera miljardbelopp för att idrottsmän ska få utöva sina sporter i Sverige, som sportälskare är det upprörande att så många sitter fast i den typen av inkrökta resonemang. Nu visar Åre vägen och vi kan därför hoppas att kön av idrottspampar som kräver pengar hos idrottsministern försvinner.