ÅSIKT

Carl von Linnés Airport – ett lyft för flyget

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Carl von Linné Airport i stället för Kallax och Alfred Nobel Airport i stället för Arlanda! Gammal vana och traditionellt tänkande är ett av de allra största hindren för att marknadsföra Sverige i världen.

Skulle vi inte kunna börja ett nytt tankesätt genom att ändra namn på ett antal av våra flygplatser?

Låt det inofficiella namnet på flygplatsen i Luleå – i folkmun kallad Kallax – stället bli Carl von Linné Airport.

Trots allt var det ju bland andra Linné som gjorde Lappland vida berömt tack vare sin ”Lapplandsresa” som han gjorde 1732. Lappland är mer känt i utlandet än Sverige.

I år är det 300 år sedan Linné föddes. Hans minne och anda lever dock vidare. Hur ska man annars tolka det förhållandet att minnet av honom firas i 15 länder? Och Japans kejsare kommer till Sverige den 23 maj enbart för att delta i Linnéfirandet. Linné är större i världen än vad vi svenskar har en aning om.

Förre turistprofessorn Bengt Sahlberg har föreslagit att Arlanda borde heta Alfred Nobel Airport. Jag delar hans uppfattning.

Den flygplats som i dag har ett passande namn är Lapland Airport och finns i Gällivare.

Vad skulle vi döpa om Sturup till? Kanske Nils Holgersson Airport? Vete tusan vad vi skulle ersätta Landvetter med för namn? Förslag efterlyses!

Trots allt är det ju så att namnen Kallax, Arlanda och Sturup endast är bokstavskombinationer i en japans, en kines, en amerikans eller vilken annan nationalitets som helst öron.

Om vi i Sverige ska lyckas att hävda oss måste vi också vara beredda att ompröva den bekvämlighet som gör att vi inte vågar att lyfta fram det som redan är känt sedan länge i omvärlden.