ÅSIKT

Kriminella nätverk lurar dig på förfalskade läkemedel

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Du har säkert fått erbjudande i din e-postbrevlåda om att köpa Viagra eller andra läkemedel, kanske mot fetma eller fågelinfluensa. Mejlen kan verka oskyldiga, men faktum är att försäljning av läkemedel via internet är en illegal verksamhet under stor tillväxt.

Kriminella nätverk har de senaste åren börjat söka alternativ till handeln med narkotika. Och ett mycket intressant alternativ är just handeln med förfalskade läkemedel. Risken att åka fast är liten och straffsatserna för handel med illegala läkemedel är ännu låga.

Kanske kan det verka lockande att köpa läkemedel direkt från nätet i stället för att vänta på läkarens diagnos och sedan handla på Apoteket? Men internethandel med receptbelagda läkemedel är olaglig och medför stora risker. Även om rätt diagnos ställs och rätt läkemedel och dos väljs är risken stor att det du får är en förfalskning, som i bästa fall kan innehålla rätt substans, men lika gärna någon annan substans eller i princip vilka ämnen som helst. Detta medför självklart stor fara för användaren.

Läkemedelsindustrin följer ett mycket rigoröst regelverk, med omfattande tester för att säkerställa effekt och garantera säkerheten. Och det är bara med en läkares recept du kan hämta ut läkemedlet. Detta garanterar att läkemedlet du får är det som botar eller lindrar just din sjukdom. Men på internet finns inget av detta.

Förfalskningarna är på ytan svåra att skilja från äkta vara, och det är lätt att bli lurad. Totalt beräknas knappt en procent av alla läkemedel som används i västvärlden vara förfalskade, och det innebär att vi talar om en mångmiljardmarknad.

Mot detta krävs helt andra brottsbekämpningsresurser än de som nu finns. I dag prioriteras inte illegal handel med läkemedel, eftersom det inte finns något samlat grepp om straff-, patent-, varumärkes- marknadsförings- och läkemedelslagstiftningarna som gör att rimliga straff kan utdömas till förfalskarligorna.

Det är bra att Läkemedelsverket fått i uppdrag att genomföra en informationskampanj gentemot allmänheten om riskerna med olaga försäljning av läkemedel. Men det räcker inte. Straffen måste också höjas, och vi bör driva på internationellt för en förändring, eftersom ligorna verkar över hela världen.

Niklas Prager Vd Pfizer AB

ARTIKELN HANDLAR OM