ÅSIKT

Könskriget finns inte

Linda Backman: Feminismen är ingen manshatarreligion

KÖNSROLLSOFFER? Könsrelaterade problem som rör killar tas inte på allvar och får ingen plats i media, skriver Linda Backman.
DEBATT

"Är DU feminist?"

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jag som ung och blond och bebisgalen tjej passar inte alls in i bilden av hur en feminist beter sig och ser ut.

Debatten om feminismen i Sverige har urartat för länge sedan.

Ledarskribenter, dokumentärfilmare och kolumnister målar upp en bild av feminismen som ett tvåfrontskrig där kvinnor står mot män och ickefeminister mot "riktiga" kvinnor.

Feminismen är ingen manshatarreligion. Könsrollerna som tvingar barn in i en trång och onyanserad mall är negativa inte bara för kvinnor. Könsrelaterade problem som rör killar tas inte på allvar och får ingen plats i media. Det finns flera exempel på hur unga pojkar uppfostras till en roll som hämmar deras utveckling och framgång i samhället. Till exempel är killar mycket sämre i skolan än sina kvinnliga klasskamrater. Eftersom vi alla kan vara överens om att förnuftet inte sitter i könet kan man dra slutsatsen att det finns ett problem.

Unga män är överrepresenterade i självmordsstatistiken. Hur kan det komma sig?

Den misshandelsform som ökar mest är utomhusvåldet där en man oprovocerat ger sig på en annan. Varför är det så?

Eftersom det finns en tradition att måla upp alla män som förövare och alla kvinnor som offer verkar det vara omöjligt att vända på steken och säga att killar också är offer för en struktur.

Så länge som feminismen bara ses som en lösning på ett kvinnoproblem kommer männen inte att ansluta sig.

Det är väldigt få feminister som är aggressiva manshatare. Bilden av ett könskrig är godis för dem som vill motarbeta jämställdhetsarbetet. Att kvinnor blir förtryckta i samhället är inget mansproblem. Kvinnor har lika stort ansvar för att inte bibehålla ett förtryck. Det sägs att vi alla är lika stora sexister, och jag håller med.

I feminismen finns inget krig. Konflikter mellan olika feministiska riktningar är ofta det som kallas dynamik. Att erkänna strukturer kräver inte att man hittar en syndabock.

Det är ingens fel att vi har en könsmaktsordning i Sverige, men det är allas ansvar att ändra på strukturen.

Fördomarna om feminismen idag riskerar också att bli självuppfyllande.

Om medierna skapar en konflikt mellan höger- och vänsterfeminister kanske det ger upphov till en osaklig "under bältet"-debatt. Om män får höra att feminister är sådana där som inte vill ha barn och som beskyller alla män för att vara potentiella våldtäktsmän, är det inte så konstigt om debattonen hårdnar från bägge sidor.

Jag är själv feminist och rör mig i kretsar där de flesta, män och kvinnor, ser feminism som en självklarhet. Ändå känner jag ingen som är rabiat eller oresonlig i sina åsikter.

Det är en myt att feminismen har fått sitt genomslag i Sveriges alla läger.

Ideologin och dess företrädare stoppas fortfarande in i ett opassande extremistfack. Tvåfrontskriget är en konstruktion som ingen av oss tjänar något på.

Jag tänker inte sluta att kalla mig feminist. Ordets skarpa och livsviktiga innebörd måste få vara viktigare än smutskastningskampanjen runt det.

Linda Backman (19 år Stockholm Sitter i redaktionen för politruck.se och är medarbetare i tidningen Macho)