ÅSIKT

President­valet i USA 2008 är också vårt val

1 av 2
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

USA:s politik påverkar oss dagligen. Kriget i Irak. Den svaga klimatprocessen på Bali. Ett budgetunderskott som stör världsekonomin. Maktlösheten känns. Men vi kan påverka. Presidentvalet är på väg och minst 10 000 invånare i Sverige har rösträtt i USA.

Vår förhoppning är att alla i Sverige som kan uppmanar till valet av en demokrat till Vita huset 2008. Valet 2008 är ett ödesval och varje röst är viktig. Det visades i valet 2000. Trots att den demokratiska kandidaten Al Gore fick flest röster, förlorade han på grund av en handfull röster i Florida. Många fler bosatta i utlandet kunde ha röstat.

Men även de utan rösträtt i USA kan påverka amerikaner att rösta. Valet i USA är också vårt val. USA skulle långt tidigare haft en annan inställning i klimatfrågan med Al Gore som president. Även en annan syn skulle ha rått angående igångsättning av kriget i Irak.

Democrats Abroad är övertygade om att demokraterna, oavsett om kandidaten blir Barack Obama, Hillary Clinton eller John Edwards, kommer att lägga grunden för en sundare och mer hållbar politik.

För första gången kan amerikaner som bor utanför USA rösta i den så kallade Democrats Abroad Global Presidential Primary vid 30 olika vallokaler runt om i världen, inklusive i Stockholm den 5 och 9 februari.

Man kan också rösta i primärvalen genom internet eller fax mellan den 5 och 12 februari. Men man måste anmäla sig senast den 31 januari 2008.

Hjälp oss att se till att det blir en demokrat som väljs till Vita huset. Hjälp oss att se till att alla som kan röstar genom att uppmuntra amerikaner att rösta. Inte bara för deras framtid i USA men även för vår framtid i Sverige och i övriga världen.

För mer information om hur man registrerar för primärvalen och det allmänna valet i november, gå till www.democratsabroad.se

Bill Borden,

ordförande

Christina Zampas,

vice ordförande

Paul Lappalainen,

Democrats Abroad Sweden

FAKTA

Democrats Abroad Sweden, DAS, är en gren av Democrats Abroad, en förening som representerar det demokratiska partiet utanför USA. DAS huvuduppgift är att uppmuntra så många som möjligt att rösta i primärvalen (där huvudkandidaterna väljs) och det avgörande valet den 4 november 2008.