ÅSIKT

Flyttlassen vänder med tron på bygden!

DEBATT

Det har spridit sej en ganska obehaglig tystnad över större delen av den svenska landsbygden. Men det finns ju ett antal ljuspunkter på vissa orter och många möjligheter nu när Landsbygdsprogrammet har sjösatts.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Efter att ha arbetat ideellt i 12 år i bya­rörelsen, har man ju fångat upp en del frågor som haft en avgörande betydelse för att saker har blivit som de är:

?Vem ansvarar EGENTLIGEN för att det finns en planering för kommunernas landsbygd? Hur inordnas landsbygden handgripligt i de regionala planerna?

?Varför reagerar inte skolförvaltningar och kommunpolitiker för den mest tillförlitliga, tillgängliga och långsiktiga statistik som finns att få, nämligen födselstatistiken? I vilket annat sammanhang har man 7 år på sej att sätta in aktiva planer och åtgärder för att förebygga en negativ prognos – risk för nedläggning av skolor?

?Och inte minst – vid nedläggningsbeslut uppstår ofta en konflikt mellan politiker och väljare med åtföljande misstro. Det om något borde vara något att fundera över.

Ingenstans ser jag att de som är satta att förvalta BARNENS FRAMTID med ett ord nämner barnen! Det tycks, helt förenklat, endast handla om pengar!

Hur hänger nu detta ihop med förnyare, tillväxt och utveckling?

Jo, våra unga är ju rationella människor, ofta välutbildade. När de väljer boende visar enkäter att cirka 40 % av dem som bor i tätort gärna skulle bo i ”tätortsnära landsbygd”.

Konklusionen blir ju ganska enkel för en gammal industrigubbe:

Se till att det finns skolor, bredband, en basservice (drivmedel och livsmedel) och kommunikationer i ett långsiktigt perspektiv.

Genomför lokala utvecklingsplaner tillsammans med folket i varje by! Det är först när folk tror på kommunens landsbygdspolitik, som flyttlassen vänder! Entreprenörerna kommer ut på landsbygden när förutsättningarna är där!

Hittills har 30-40 % av väljarna lämnats åt sitt öde av både rikspolitiker och många kommunpolitiker!

Konstigt att vi inte har samlade uppror i landet!

Och som sagt var: Var är Maud?

Owe Nordling

Högboda i Värmland

Läs övriga inlägg:

ARTIKELN HANDLAR OM