ÅSIKT

Stängt, tack vare Ikea

DEBATT

Jag är en liten företagare som trodde på alla vackra ord om att det var viktigt att starta företag, speciellt på landsbygden.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vilket skitsnack! Det var bara ett sätt att skaffa fler röster.

Man lockar människor att starta företag och utlovar all möjlig hjälp och stöd. Stöd och hjälp, vaddååå! Vilka får det? De rika eller hur.

Vi vanliga fattiglappar får inte nåt. Säg att du har en idé, men att det kostar en massa pengar att komma igång. Det finns möjlighet att söka stöd, med vilka får det: jo, de som redan har så bra att de har en massa pengar. Man måste ha mycket pengar för att kunna söka stöd! Varför söka stöd då?

Jag som ville få arbeta så att jag kan försörja mig själv. Att besöka en rådgivare som kan hjälpa mig att orientera rätt, ja och vad kostar det då? Det kostar multi. Har jag så mycket pengar att jag har råd att betala en rådgivare, då är jag ju så rik att jag inte behöver någon rådgivare.

Sen tänker jag på att om jag har ett företag ute i någon by, så att jag måste åka mycket. Bensinpriset är snart så högt och vem har då råd att köra bil? Alla bor ju inte i 08-området där man åker kollektivt. Här finns inte de möjligheterna. Det går en buss på morgonen då ungarna ska till skolan. Eftermiddagsbussen tar ungarna tillbaka. Hur passar de busstiderna med mina arbetstider?

Det tar död på landsbygden.

Här uppe i Tornedalen har vi säkert landets dyraste elnät. Jag bor i en fastighet och har företaget i en annan och får två olika elräkningar av numera rikskända Ekfors AB. Och det finns inga lagar i det här landet som kunde hindra ägaren att utnyttja monopolen. Vi är illa tvungna att betala då han beslutade att höja nätavgiften med hela 30 procent. Det om någonting tar död på oss.

Och då kommunerna inte betalade de enorma prishöjningar så släckte bolaget gatubelysningen för oss! Våra företag på landsbygden har inte ens möjlighet att synas i mörkret.

Om inte det tar dö på oss så vad..?

Vi leker med tanken att elbolagen i Stockholm skulle göra samma sak. Vad skulle hända då? Skulle 08-folket gå omkring i mörkret? Knappast.

Och sen kom det där Ikea till stan och folk blev bara tokiga. De ser inte ens andra butiker. De har en tatuering i hjärnan där det står Ikea! Många har fått stänga sedan Ikea kom. Konkurs. Stängt.

Det var det jag ville säga just nu. Fast jag är sååå trött.

Mirkku Koskela

Taavolagården i Mattila

Haparanda

Läs övriga inlägg:

ARTIKELN HANDLAR OM