ÅSIKT

Att avväpna en diktator

Johan Engblom: ”Kim Jong Il kan överraska med sin uthållighet – igen”

Foto: AP
FEL FOKUS Nordkoreas ledare Kim Jong Il satsar landets resurser på militären i stället för mat till folket. Hur länge håller han sig kvar vid makten?
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: AP
Kim Il Jong

Sisyfosarbetet med att få Nordkorea att ge upp sina kärnvapen fortsätter. Stormakterna USA, Kina, Japan och Ryssland kom tillsammans med de två koreanska staterna i februari förra året fram till en överenskommelse i Beijing om att Nordkorea skulle stänga sin plutoniumproducerande lilla experimentreaktor vid Yongbyon. Men viktigast av allt var att Kim Jong Il lovade att deklarera alla sina kärnvapenrelaterade aktiviteter senast den 31 december förra året. Datumet kom och gick, men från Pyongyang ännu inte ett knyst.

Det senaste avtalet kom till stånd efter att Kim låtit provspränga en atombomb under hösten 2006. Överenskommelsen är i stort sett densamma som USA hade med landet 1994. Nordkorea skulle upphöra med produktionen av plutonium, av vilket man tillverkar kärnvapen, i utbyte mot olja som ersättning för förlorad energiproduktion. Samtidigt skulle två lättvattenreaktorer byggas i Nordkorea av ett internationellt konsortium för att tillgodose landets behov av energi.

Men såväl Nordkorea som USA drog fötterna efter sig. Nordkorea mest av gammal vana och USA i förhoppningen att diktaturen månde falla när som helst. Men när George Bush tillträdde år 2000 sa han upp alla avtal med Nordkorea och utnämnde i stället landet till en av ondskans tre ”axelmakter”.

Därmed fick man börja om från början några år senare, dock med den skillnaden att Kim numera har en atombomb. Dessutom har USA bevis för att han inhandlat anrikningsutrustning från ­Pakistans Abdul Quadeer Khan – den islamska bombens fader – vilket innebär att landet nu även kan anrika uran för användning i en bomb.

Att Nordkorea inte skulle hålla tidschemat var väl väntat. När allt kommer omkring missade landet sista datum för att plocka isär sin kärnkraftsreaktor med tre månader. Men hur länge kommer Bushregeringen att vänta? Kina kallar dröjsmålet normalt, men även kinesernas tålamod kan komma att tryta. Dessutom byter Sydkorea snart till en ny president. Lee Myung-bak – som tillträder i februari – har utlovat en hårdare linje mot norr. Sydkoreanska investeringar ska tillåtas först efter att Kim bevisligen gjort sig av med all kärnvapenkapacitet.

Japanerna är den kanske svåraste nöten att knäcka. De går inte med på några eftergifter förrän Nordkorea redogör för vad som skett med de japanska medborgare som nordkoreanerna kidnappade under 1970- och -80 talen.

Kanske Kim & co kommer att ge efter så småningom? Men vad har Nordkorea mera än sin atombomb att komma med som påtryckningsmedel? Och om landet inte gör det? Hur ska de andra fem länderna få Kim att gå med på avväpning?

Sedan länge har kineserna oroat sig för stora flyktingströmmar om den interna situationen i Nordkorea bryter samman. Nyligen rapporterade Centret för strategiska och internationella studier i USA att den kinesiska militären har planer för att sätta in trupp i händelse av oroligheter i Nordkorea. Kinesiska UD:?s talesman har i en kommentar sagt sig inte ha kännedom om sådana planer, men förnekade inte direkt att sådana existerade.

Hur sannolikt är det då att Kina kommer att röra om i den sjudande koreanska grytan och kanske bringa den att koka över? Med OS i Beijing i sommar känns det väldigt osannolikt under närmaste tid.

Som vanligt kan Kim komma att överraska världen med sin uthållighet på posten som ledare för världens (möjligen tillsammans med Zimbawe) sämsta ekonomi. Frågan är hur länge man kan sitta kvar som diktator utan att ens kunna föda sitt eget folk?

FAKTA

Frågan är hur länge man kan sitta kvar som diktator utan att ens kunna föda sitt eget folk?

Det undrar Johan Engblom som noga följer utvecklingen i Nordkorea, kärnvapenfrågan och tålamodet hos de fem länder som jobbar med att avväpna Kim Jong Il.

Dagens debattör

Johan Engblom

48 år, Esbjörnamåla, Småland

Religionshistoriker och författare