ÅSIKT

Sjödin är ute på halt bananskal – företagarna ger en annan bild

DEBATT

REPLIK

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I en debattartikel (19 januari) hamnar Skatteverket i skottgluggen för den tidigare SSU-ordföranden Anna Sjödins misstro mot svensk rättssäkerhet. Hon tror att Skatteverket ser företagare som ”fuskare som ska sättas dit” och påstår att ”Sverige är en skatterättslig bananrepublik”.

Men här är det nog Anna Sjödin som är ute och halkar på ett bananskal. Det är svårt att ta hennes kritik på allvar när företagarna själva ger en annan bild.

Skatteverket hamnar på andra plats (efter Bolagsverket) när organisationen Företagarna nyligen bad sina medlemmar betygsätta myndigheternas service och bemötande. Skatteverkets egna mätningar visar att andelen företag som tycker illa om skattesystemet har minskat drastiskt de senaste två åren – från 57 till 37 procent. 60 procent av företagen har förtroende för Skatteverket – en ökning med 11 procentenheter på två år.

Skatteverket tror inte att företagare är fuskare. Vi ser i vår verksamhet och i vår dagliga kontakt med företag att den absoluta majoriteten av företagare i Sverige är seriösa och vill göra rätt för sig.

Självklart går det att hitta enskilda felaktigheter och misstag bland Skatteverkets hundratusentals företagsärenden. Självklart kan vi förbättra vår service till småföretagen, och det arbetar vi hårt med. Skatteverket är också en av de starkaste påtryckarna för att få politikerna i riksdag och regering att skapa så enkla och okomplicerade skatteregler som möjligt.

Jag välkomnar alla politiska initiativ för att få upp småföretagarnas villkor på dagordningen. Däremot tror jag knappast att småföretagarnas förtroende för skattesystemet skulle öka om man skrotar skattetilläggen som Anna Sjödin föreslår. Utan skattetilllägg är det fritt fram att försöka nolltaxera eller att skicka in falska uppgifter utan att det kostar någonting extra för den som upptäcks. Utan skattetilllägg ökar risken för skattefel och osund konkurrens från skattefuskande konkurrenter. Det gynnar varken Sveriges företagare eller rättssäkerheten.

Suzanne Lindblom

skattedirektör på Skatteverket