ÅSIKT

Erlandsson är mot klonade djur, men för klonade växter

Rune Lanestrand: Jordbruksministern är klonad med LRF

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: AP
Majs – ibland en genmanipulerad gröda.

Jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) vill inte ha klonade djur. Det ger en utarmning av genmaterialet, ger svagare djur och är oetiskt anser han. En helt riktig slutsats som delas av Sveriges Småbrukare och säkert de flesta konsumenter.

Med precis samma motivering borde Erlandsson säga nej till genmanipulerade växter men detta är han tvärtom stark anhängare av. Han har sedan hösten 2007 gett klartecken för kommersiella GMO-odlingar i fält i Sverige. GMO syftar främst till att multinationella agroföretag ges patent på sina GMO-grödor.

Det finns redan vetenskapliga bevis för att växtgiftresistenta grödor har spridit sig till vilda släktingar. Som att en genmanipulerad växt (poppel) förändrades helt plötsligt och började producera giftiga ämnen. Genmaterialet är inte stabilt och kan bjuda på obehagliga överraskningar och bör därför inte släppas ut i naturen.

Förutom patenträtten innebär GMO en extrem global utarmning av genmaterialet. Något som Erlandsson struntar totalt i när det gäller genmanipulerade växter. Inte heller har han något emot fältodling av växter som producerar eget insektgift som också dödar värdefulla insekter som humlor och bin. I USA där stora arealer odlas med genmanipulerade grödor håller bina på att försvinna.

Orsaken till hans inkonsekventa hållning kan här avslöjas. Lika små öron som Erlandsson har när det gäller småbrukens situation lika stora är de när LRF för fram industrijordbrukets krav och önskemål. Och många vet säkert inte att den mäktiga LRF-koncernen sedan flera år samarbetar med ett av väldens största genteknikföretag BASF genom sina dotterbolag Svalöf Weibull AB och Plant Science Sweden (PSS).

Dessa företag odlade 23 av de 28 försöksodlingar av GMO i Sverige 2007. Däremot har LRF ännu inga pengar inblandade i forskning på kloning av djur och därför vågar Eskil Erlandsson dundra mot kloningen. Man kan säga att hans åsikter är klonade med LRF.

Rune Lanestrand

Redaktör för

tidskriften Småbrukaren