ÅSIKT

Bosse Schön kommenterar bloggarnas inlägg

DEBATT

Det pågår en intensiv debatt på massor av bloggar – för och emot.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jag är glad över all den debatt jag väckt efter mitt inlägg i Aftonbladet, söndagen den 27 januari. Det finns en del märkliga inslag i debatten: Vad är det för sensationellt i det faktum att svenska nazister planerade att utrota Sveriges 8 000 judar? Det var ju så det gick till i hela Europa, som exempelvis i Norge där de norska nazisterna fångade in landets judar och sände dem till gasdöden i Auschwitz.

Det sensationella är ju att vi i vår pippilångstrump-idyll vägrar att berätta om detta, vilket givetvis är bedrövligt.

Varför gömde svenska judar sina barn på bondgårdar i Småland? Jag känner flera judiska familjer som lade upp flyktplaner att ta sig ur Sverige om Hitler hade invaderat. De litade inte på våra hemmanazister.

Historikern Helene Lööw har intervjuat en svensk nazist som sade rakt på sak vad de skulle göra med "kroknäsorna". De skulle gasas ihjäl.

Märkligt att folk är så förvånade över planerna på att en svensk förintelse fanns. Själv är jag mer förvånad att så få vill berätta som det var. Jodå, jag känner mycket väl till att svenska kommunister fick bära spadar i interneringsläger i stället för vapen i beredskapen. Till skillnad mot våra hemmanazister.

I mina hemtrakter i Norrland fanns ett läger, och jag lärde känna flera kommunister som var internerade. Detta är också en skamfull mörk fläck i vår historia som Forum för levande historia bör berätta om, om de vågar. Även om vi stundtals anser oss vara världens "gulligaste" nation är det dags att berätta precis som det var. Varför inte?

Jodå, det stämmer att jag är nazijägare. Det är inget att ironisera över. En rik jude i Miami finansierar ett projekt som heter ”The Last Chance”. Vi jagar nu de sista levande 800 nazikrigsförbrytarna i de baltiska staterna, Argentina och andra länder för att få dessa åldrade män och kvinnor ställda inför rätta. De ska få den rättvisa behandling som deras offer aldrig fick.

Budskapet är riktat till dagens krigsförbrytare: Du ska inte tro att du kommer undan. Vi kommer att jaga dig till kanten av din grav. Du har inte en chans!

Tack för alla kommentarer. Debatten lever!

Bosse Schön

ARTIKELN HANDLAR OM