ÅSIKT

14 000 för att träffa Reinfeldt

1 av 3
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det kostar 14 000 kronor i inträdesbiljett för att få träffa statsminister Fredrik Reinfeldt och statsråden Odell, Leijonborg och Borg på exklusiva Grand Hotell i Stockholm. Det hela är ett möte mellan regeringen och affärslivet. Utvaldhet, exklusivitet och elit är de ord som sätter sin prägel på arrangemanget.

Att betala för att få träffa statsministern är ett nytt grepp. Det är en politisk innovation. Men från demokratisk synpunkt är det minst sagt självmål av Reinfeldt att delta vid sådana tillställningar. Han legitimerar därmed en sammansmältning av den politiska och ekonomiska eliten under former som direkt utestänger den breda allmänheten.

Fredrik Reinfeldt har talat om att gå sida vid sida med folket, ”vars förtroende” han säger sig bära. Formuleringarna har varit högtidligt gammaldags och fört tankarna till historiens konungar som från tid till annan försökt sig på att nedstiga till folket. Överhetens perspektiv och tänkande har lyst tydligt och klart igenom de högtravande formuleringarna.

Nu visar han i takt med högeralliansens sjunkande förtroende i opinionsmätningarna upp något som kan liknas vid vandringen tillbaka till rötterna. Och då hamnar han på Grand Hotell med inträdesbiljetter till så skyhöga priser att ingen ur ”folket” ska behöva göra sig minsta besvär. Men Reinfeldt tycker väl att han efter punktvisa nedslag i populasens vardag ska kunna unna sig litet exklusivitet och ståndsmässigt umgänge på Grand Hotell.

Att vara statsminister är faktiskt att representera hela det svenska folket. Positionen är oerhört central i det demokratiska systemet. Därför är det definitivt inte bra att låna ämbetets tyngd och symbolik till näringslivsjippon med extrema inträdesbiljetter. Här visar Fredrik Reinfeldt helt enkelt upp ett dåligt omdöme.

Jag har i riksdagen frågat honom vad han ska vidta för åtgärder för att hans agerande inte ska uppfattas som ett uttryck för att en bred allmänhet utestängs och att utvaldhet och exklusivitet är det som markeras. Det ska bli spännande att ta del av svaret från mannen som säger sig bära folkets förtroende.

Peter Hultqvist (s)

riksdagsledamot