ÅSIKT

Du är en reklampelare för Apoteket, Bolinder

REPLIK

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Gunilla Bolinder, Karolinska Universitetssjukhuset, och Eva Fernvall, Apoteket AB, uttalar sig negativt om lanseringen av kvinnosnuset ”Vertigo”.

Är det inte konstigt att den ”oberoende tobaksforskaren” Gunilla Bolinder krokat arm med en varumärkesdirektör på Apoteket AB för att uttala sig negativt om snus, den största konkurrenten till Apoteket AB:s rökslutarmedel? Bolinder gör sig alltså till reklampelare för deras nikotinprodukter, trots att dessa visat sig mindre framgångsrika än snus när det gäller att uppnå rökfrihet.

Tyvärr har detta lett till att kvinnor i Sverige hittills varit långt mindre framgångsrika i sina rökslutarförsök än män. Vi har därför fått den internationellt unika situationen att fler kvinnor än män röker. Och det ger utslag i cancerstatistiken: Häromveckan rapporterade Socialstyrelsen att det nu är fler kvinnor som dör av lungcancer än av bröstcancer! Dessutom, rökningsorsakad kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) bland kvinnor har utvecklats till en folksjukdom.

Det förblir det ett mysterium varför Bolinder och Fernvall är så nöjda med nuvarande situation och att ytterligare insatser inte behövs, trots att de båda nu verkar acceptera faktumet att snus är dramatiskt mycket mindre hälsofarligt än rökning.

Freddi Lewin,

leg läkare, cancerspecialist

Medicinsk rådgivare, Swedish Match