ÅSIKT

Marija, du har missat poängen!

Anna Kinberg Batra: ”Schlager-EM ska riva murarna i Europa – inte bygga dem”

DEBATT

Hör kärlek, musik och politik ihop?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jag gillar alla tre väldigt mycket men försöker ivrigt hålla dem åtskilda till vardags. Men det är inte så lätt alltid.

I lördags började den svenska Melodifestivalcirkusen vars vinnare får åka till Belgrad och den 24 maj möta resten av Europa. Då får vi se om schlagern fortfarande blandar sig med storpolitiken, som den också gjorde förra söndagen.

Då vann den Europa- och reformvänlige, sittande presidenten Tadic över den mer nationalistiske utmanaren Nikolic, när den andra omgången av det serbiska presidentvalet avgjordes. Det bör förhoppningsvis innebära att Serbien fortsätter närma sig EU och att ytterligare några steg tas mot stabilitet och demokrati på Balkan. Tadic har också lovat tydligt att samarbeta med krigsförbrytartribunalen i Haag, medan Nikolic är lierad med dem som är anklagade för brotten.

En av de mer aktiva kändiskampanjarna för just Nikolic var förra årets vinnare av schlager-EM, Marija Serifovic. Hon uppträdde bland annat på Pride-schlagerkvällen i Stockholm i somras. Ingen kan ta ifrån henne den enorma sångrösten eller det faktum att ”Molitva” är en stark låt. Men jag blev duktigt besviken när hon använde kändisskapet till att stödja nationaliströrelsen i sitt hemland.

Visst får Marija stödja vilken kandidat hon vill precis som vem som helst. Det är ju också yttrandefrihet och demokrati. Jag kan hata hennes åsikter men ändå vara beredd att dö för hennes rätt att framföra dem. Jag kan undra vad de konservativa, bakåtsträvande serbnationalisterna egentligen tycker om att hon föredrar tjejer framför killar, men det är fortfarande hennes ensak om hon vill heja på deras kandidat.

Men man kan inte vinna Melodifestivalen utan stöd från flera olika länder, till och med sådana som krigat med varandra förut. Hela poängen med en gemensam sångtävling i hela Europa är att det river murar mellan människor, inte bygger dem.

Minns till exempel när juryn kom fram till Sarajevo på en raspig telefonlinje i början på nittiotalet, eller hur Ruslana sjöng för friheten i sitt hemland Ukraina för bara ett par år sedan. Se hur grannfolk röstar på varandras bidrag även i länder som officiellt hatar varandra.

I Eurovision song contest är det sedan länge helt okej att Ukraina och Serbien deltar på samma villkor som Tyskland och Turkiet. Samtidigt som Frankrike fortfarande skickar klassiska låtar och vackra sångerskor i dyra klänningar, men fortfarande verkar sakna förmågan att bygga allianser med de nyare medlemmarna på deras villkor. ?

EU är helt världsunikt framgångsrikt på att knyta ihop länderna i Europa. Men sedan åtminstone murens fall har schlagern varit ännu bättre än politiken i att knyta ihop öst och väst och bygga broar mellan människor som alldeles nyligen ville döda varandra. Och DET verkar Marija Serifovic ha missat helt.

Hoppas att hon tänker om i god tid före Eurovisionsfinalen i Belgrad den 24 maj. Och gärna kampanjar på vägen dit, men i så fall för yttrandefrihet och demokrati och för att människor i Europa slutar döda sina grannar. Sånt borde både schlagern och politiken handla mer om.

FAKTA

Förra årets schlagervinnare, Marija Serifovic, har tyvärr helt missat Eurovisiontävlingens stora förtjänst – att knyta ihop öst och väst och bygga broar mellan människor som nyss ville döda varandra. Den serbiska sångerskan stödde nyligen nationalistledaren i presidentvalet.

Hoppas att hon tänker om före årets final i Belgrad, skriver Anna Kinberg Batra.

Dagens debattör

Anna Kinberg Batra

37 år, Nacka

Riksdagsledamot (m), ordförande i riksdagens EU-nämnd.