ÅSIKT

Skäms arbetsgivare, som inte anställer oss över 50!

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vad är det för fel på er arbetsgivare som inte kan ge oss 50+ en chans på arbetsmarknaden?

Många av er sympatiserar med sittande regering och tycker alltså som den, att alla människor som kan arbeta också ska göra det och inte parasitera på ”hederliga” skattebetalare. Vissa av er är gamla gaggiga gubbar själva, men anser er?ändå som alldeles förträffliga, erfarna och driftiga chefer. Ändå har ni mage att förkasta arbetssökande över 50.

Många 50-åringar vårdar sin kropp och är ofta i bättre fysisk form än dagens 20-åringar. Vi har lång arbetserfarenhet och har oftast arbetat inom olika områden, vi har oftast inga problem med sociala kontakter och vi har inga småbarn att ta hand om. Vi har oftast högre arbetsmoral än många yngre och vi går till arbetet så länge vi kan. Själv har jag inte varit sjukskriven på många år och kommer inte ens ihåg när jag var borta från jobbet sist.

Ändå ratar ni oss!

Har nu efter 35 år i arbetslivet blivit uppsagd från mitt nuvarande arbete och riskerar för första gången i mitt liv att bli arbetslös. Har goda referenser från alla mina tidigare arbetsgivare, är en jäkel på att jobba, ansvarsfull och lojal. Jag är ungdomlig till mitt sätt, har lätt för att komma överens med människor i alla åldrar, är pigg, glad och har humor.

Ändå ryggar varenda presumtiv arbetsgivare tillbaka då de får veta min ålder. Misstänksamt tittar de med plirande ögon och undrar vilka krämpor man har.

Hur understår ni er att döma ut mig på grund av min ålder? Vad tycker ni att vi ska göra, vi som har 10–15 år kvar till pension? Ska vi lägga oss ner och dö?

Vad ska vi göra när vi blir utstämplade från a-kassan? Vad ska vi leva av? Vad menar ni?

Vill också fråga vår ”kära” regering hur ni har tänkt er? Det finns lagar som förbjuder diskriminering på grund av hudfärg, religion, etnisk tillhörighet och sexuell läggning. När ska det bli förbjudet att diskriminera på grund av ålder?

Som det är nu spelar det ingen som helst roll hur kunnig man är, hur mycket erfarenhet man har eller hurdan man är över huvud taget. Det enda arbetsgivarna stirrar sig blinda på är hur gammal man är.

Ni borde skämmas!

Heléne Gustavsson,

Lidköping

ARTIKELN HANDLAR OM